ZLOKOBNO UPOZORENJE OSNIVAČA STRATFORA: Spremajte se za rat na istoku Evrope!
Foto: Profimedia

Američka analiza

ZLOKOBNO UPOZORENJE OSNIVAČA STRATFORA: Spremajte se za rat na istoku Evrope!

Planeta -
U svakom veku izbije "sistemski rat", pa ni XXI vek neće biti pošteđen, tvrdi Džordž Fridman u intervjuu za Biznis insajder.

Ovakav scenario (Sirija, Istočna Ukrajina) može se videti često: nelegitimne grupe uz podršku druge države bore se protiv legitimnih vlasti zemlje. Ipak, da bismo videli primer kopnenog rata dve države treba se vratiti u 2003. godinu - invaziju SAD na Irak, tvrdi Biznis insajder.

Dva svetska rata su dokazi nestabilnosti međunarodnog sistema koji je odobravao vođenje borbenih akcija za rešavanje međudržavnih konflikata u svojstvu zakonske mere spoljne politike, a ne krajnjeg sredstava. Posle završetka Drugog svetskog rata politički i pravni sistemi različitih država građeni na ideji sprečavanja rata, ali da li se situacija na licu mesta može promeniti, pita se Biznis insajder.

Džordž Fridman: Spremajte se za rat! (Foto: Profimedia)
Džordž Fridman: Spremajte se za rat! (Foto: Profimedia)

Novinar tog lista razgovarao je na ovu temu sa Džordžem Fridmanom, osnivačem analitičke kompanije Stratfor, i on je upozorio da ovakva karakteristika svetske politike, kao međudržavne vojne akcije, može ponovo da postane aktuelna. Fridman je naveo da je i ranije u istoriji bilo perioda kada su analitičari greškom smatrali da države nikad više neće međusobno ratovati. Stručnjak je naglasio da se u svakom stoleću dešava "sistemski rat", tokom kog čitav sistem podrhtava.

Prema Fridmanovoj analizi, u svakom međunarodnom sistemu postoje "sudbinski nedostaci“, a u sadašnjem sistemu postoji uništavajući faktor.

"Kada zemlje kao što su Nemačka, Kina i Rusija opadaju, a na njihova mesta dolaze drugi, tada i počinju sistemski ratovi. Tada postaje opasno... Tako da sada vidimo sistemske promene. Spremajte se za rat“, citira Biznis insajder Fridmana.

Američki analitičar tvrdi da će u prvi plan izaći Japan, Turska i Poljska. Rat će se rasplamsati u istočnoj Evropi, na Bliskom istoku. Osim toga, SAD očekuje pomorski rat sa Japanom, predviđa Džordž Fridman."Svaki put kada se pojavljuju nove sile, treba im pronaći ravnotežu. Nove države dobijaju na snazi, dok su stare u opadanju. Opasan je ne samo taj proces, već pozicija zemlje koja prelazi na novi novo“, smatra šef i osnivač Stratfora.

(Rs.sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track