RUSIJA OTIŠLA IZ SIRIJE U PRAVOM TRENUTKU: Obezbedili Asadu da ostane na vlasti
Foto: Profimedia

Mišljenje analitičara

RUSIJA OTIŠLA IZ SIRIJE U PRAVOM TRENUTKU: Obezbedili Asadu da ostane na vlasti

Planeta -
Kremlj je odabrao odličan trenutak za povlačenje iz vojne operacije u Siriji, pošto je ispunio cilj koji je postavio a to je - da se ne dozvoli pad režima Bašara Asada, ocenio je danas komentator moskovskog dnevnika Komersant Maksim Jusin.

Jusin je za agenciju Beta kazao da su odmah nakon odluke Kremlja 30. septembra prošle godine o operaciji u Siriji, "upućeni izvori" u Moskvi govorili da Rusija ne namerava da tamo bude godinama, već da je reč o mesecima i da odmah treba razmišljati o strategiji izlaska.

"Cilj koji je realno postavljen, a to je - ne dozvoliti pad režima Bašira Asada je postignut. Da Rusija nije krenula u tu vojnu intervenciju i podržala Asada, on bi pao do Nove godine jer je njegova vojska bila u krajnje teškom položaju i gubila je bitke jednu za drugom. Ruska avijacija je u početku polako, a zatim intenzivnije pomogla Asadu da napravi napredak i pobedi u nekoliko ključnih tačaka", rekao je Jusin.

Foto Printscreen Youtube
Foto Printscreen Youtube

Po njegovim rečima, zauzeta je teritorija oko drugog po značaju grada Alepa, uklonjenja je pretnja na priobalskim teritorijama i Latakiji, gde žive Alaviti na koje se oslanja Asad i gde se nalaze dve ruske vojne baze. Takođe, dodao je, nema pretnje da Damask može da padne. Jusin navodi da novi cilj Asada da kontroliše celu teritoriju Sirije, ne odgovara Rusiji i da ona ne želi da učestvuje u tome.

"Asad ne može da drži celu teritoriju pod kontrolom, kada ima samo 15 odsto podrške stanovnika - Alavita. Ispalo je da je Asad hteo da vodi taj rat uz pomoć i na račun Rusije", rekao je on. Prema njegovim rečima, na pregovorima u Ženevi, sirijska delegacija je zauzela beskompromisnu poziciju, ponašajući se kao da je dobila rat. Nije spremna na ustupke, insistira na parlamentarnim izborima, koje niko ne bi priznao, ni Zapad, ni Rusija. Ispalo je da takva beskompromisna pozicija Asada, koji je pod pokroviteljstvom Rusije, otežava pokušaje Rusije da se zbliži sa Zapadom.

Foto Printscreen Youtube
Foto Printscreen Youtube

U novoj situaciji, posle povlačenja ruske vojske, biće prinuđen na kompromise, smatra Jusin. On je ocenio da se Moskva odlučila na povlačenje iz kampanje u trenutku kad je jezičak na vagi u vojnom smislu bio na njenoj strani, jer nema garancija da se situacija ne bi pogoršala, pošto iza sirijske opozicije stoje moćne države u regionu. "Da bi svetu i unutrašnjem javnom mjenju predstavila sirijsku kampanju kao pobedu, Moskva je morala brzo da izađe dok Asad nije počeo da trpi poraze i dok nisu počeli da obaraju naše avione. Momenat za izvlačenje je izabran idealno", rekao je Jusin. Dodao je, međutim, da će Asad vremenom svejedno morati da ode sa vlasti, jer ne odgovara ni svetu ni sirijskom društvu.

"Neki elementi njegovog režima svejedno će biti očuvani, a time i ruski uticaj i dve ruske vojne baze u Siriji", naveo je Jusin. "Putin se pokazao kao neprevaziđeni taktičar političke igre: blistavo rešava teškoće koje je sam stvorio svojoj zemlji", piše vojni analitičar Aleksandar Golc u svom blogu. On smatra da je intervencijom u Siriji, Moskva "sasvim malo" nanela štete Islamskoj državi i da je bombardovanje bilo samo sredstvo da se umerena opozicija natera da sedne za pregovarački sto. Golc je u blogu napisao da je Putina očigledno čekala kopnena operacija, te da je našao način da izađe iz te situacije.

"Nije slučajno što je Kremlj naredio povlačenje snaga do unutarsirijskih pregovora u Ženevi. Njihove perspektive su više nego maglovite. Verovatnoća da će se primirje završiti novom eksplozijom krvavih borbi, veoma je velika. Ali će se nakon objave o povlačenju snaga sa krvavim sukobima imati posla SAD i drugi učesnici 'zapadne' i 'saudijske' koalicije. A Putin i Lavrov će stajati po strani i ukazivati na greške i propuste drugih", smatra Golc.

Analitičar smatra da podrška Asadu nije bio glavni cilj Putinove operacije, već da je to bio izlazak iz međunarodne izolacije posle aneksije Krima i rata u Istočnoj Ukrajini. "Treba priznati da je taj cilj u značajnom stepenu dostignut, da su Amerikanci bili prinuđeni da koordinišu dejstva sa ruskom vojskom... Ali nema nikakvih garancija da će Zapad nastaviti prinudnu saradnju posle povlačenja ruske vojske. Tada će se kod Putina još pojaviti želja da započne mali pobedonosni rat još kojegde", smatra Golc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track