KRŠENJE PRIMIRJA: Putin pozvao na hitan prekid vatre na granici Nagorno Karabaha
Foto: Reuters

Ruski predsednik

KRŠENJE PRIMIRJA: Putin pozvao na hitan prekid vatre na granici Nagorno Karabaha

Planeta -
Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas na hitan prekid vatre izmedju jermenskih i azerbejdžanskih snaga duž granične linije oblasti Nagorno Karabah, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsednik Putin pozvao je dve strane da odmah prekinu vatru i da pokažu uzdržanost da bi se izbegle nove žrtve", rekao je Peskov.

Neuobičajeno jake borbe azerbejdžanskih i jermenskih snaga počele su noćas i nastavljene su danas duž linije razdvajanja separatističke oblasti Nagorno Karabah, a dve zemlje optužuju jedna drugu za kršenje primirja. Jermenija i Azerbejdžan se decenijama spore oko Nagorno Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

Nagorno Karabah je pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga i jermenske vojske od kada je rat završen 1994. godine. Prema Jermenima Azerbejdžan je sinoć započeo veliki napad na granici Nagorno Karabaha sa tenkovima, artiljerijom i helikopterima i separatističke snage u toj oblasti, koje podržava Jermenija, srušile su jedan azerbejdžanski helikopter i "nanele velike gubitke neprijatelju".

Azerbejdžan je odmah demantovao ovu verziju dogadjaja i naveo da nije srušen nikakav helikopter i da su njihove snage samo odgovarale na jeremenski napad artiljerijskim projektilima velikog kalibra i raketnim bacačma. Dve strane su navele da se borbe nastavljaju danas.

Portparol predsednikak Nagorno Karabaha rekao je da je 12-ogodišnji dečak ubijen i još dvoje dece ranjeno kada je udraila raketa azerbejdžanskih snaga u selu blizu granice. On je ocenio da su ovo najgori sukobi od 1994. kada je završen rat. Rat je izbio oko Nagorno Karabaha 1991. kada se raspadao Sovjetski savez, i u njemu je poginulo 30.000 ljudi. Prekid vatre uveden je 1994. ali od tada sporadično izbijaju sukobi na liniji razdvajanja. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da "pažljivo prati situaciju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track