RACIJA U RUSIJI: Policija pretresa kuće članova japanskog kulta koji su proterani iz Crne Gore
Foto: Youtube/screenshot

Upali u stanove

RACIJA U RUSIJI: Policija pretresa kuće članova japanskog kulta koji su proterani iz Crne Gore

Planeta -
Ruski istražni organi saoštili su danas da je u toku provera više od 40 građana povezanih sa japanskom sektom Aum Šinrikjo.

Irina Volk, portparolka MUP Rusije, rekla je da je to Ministarstvo zajedno s Federalnom službom bezbednosti (FSB) utvrdilo mesta boravka članova sekte, koja je odgovorna za terorističke napade smrtnonosnim gasom u Japanu 1995, a u kojima je ubijeno više od 20, a povređeno oko hiljadu osoba.

Prema njenim rečima, proveravaju se 44 osobe koje je Crna Gora nedavno proterala pod sumnjom da su povezane s radom te sekte.

Glavni istražni komitet Rusije podigao je krivičnu optužnicu za stvaranje organizacije, čiji je rad povezan sa nasiljem nad građanima, a koja je u Rusiji zabranjena od 18. aprila 1995. godine.

Pretresi se vrše u Moskvi i Sankt Peterburgu, kako bi se pronašli članovi sekte, kao i da su pronađeni i oduzeti litetratura i predmeti za obrede, elektronski nosioci informacija, kao i drugi predmeti značajni za istragu krivičnog dela.

U Crnoj Gori su prošlog meseca privedena 43 državljana Rusije i 15 drugih stranaca, koji su bili povezani sa tim japanskim kultom. Svih 58 je kasnije deportovano iz Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track