FRANCUSKI ANALITIČAR: Savez Evrope i Rusije je pun pogodak, ali Amerika to ne dozvoljava
Foto: Printscreen Facebook

Integracije i interesi

FRANCUSKI ANALITIČAR: Savez Evrope i Rusije je pun pogodak, ali Amerika to ne dozvoljava

Planeta -
Glavna tendencija američke spoljne politike, u skladu sa ciljevima vojno-industrijskog i drugih američkih lobija, jeste da se spreči formiranje Evroazije, odnosno alijanse ili strateške saradnje između Evrope i Rusije koja bi osporila primat SAD u svetu, ocenjuje francuski ekspert za geopolitička pitanja Žan-Bernar Pinatel.

Odatle proističu sve tenzije između Vašingtona i Moskve, čiji se zvaničnici srdačno rukuju pred kamerama dok na terenu "pokazuju zube jedni drugima", kaže istaknuti francuski analitičar u analizi objavljenoj na francuskom informativnom sajtu Atlantiko.

"Iako je hladni rat završen, SAD i Rusija su i dalje u odnosima obeleženim velikim nepoverenjem", primećuje on, dodajući da je najnoviji razlog za eskalaciju tenzija spremnost Vašingtona da trajno rasporedi oklopnu brigadu NATO u Istočnoj Evropi. Pinatel ukazuje da SAD i NATO "igraju na kartu opravdanog nepoverenja istočnoevropskih zemalja prema Rusiji" i u tom kontekstu ocenjuje "žalosnim" to što su se nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland "spustili na kolena pred američkim zahtevima".

On smatra i da su američke "spletke" dovele do državnog udara na trgu Majdan u Kijevu februara 2014. što je rezultiralo ostavkom proruskog predsednika Viktora Janukoviča, na šta je Rusija odgovorila aneksijom Krima, a obnovljenu atomsferu hladnog rata Vašington sada koristi da rasporedi oklopnu brigadu na istoku Evrope. Francuski ekspert objašnjava da su SAD "demokratija pod dominacijom lobija čija se moć sprovodi putem američkog Kongresa".

Ti lobiji, koji imaju odlučujući uticaj na američku spoljnu politiku, od 1991. formiraju tri konstantne tendencije, čiji značaj varira u zavisnosti od okolnosti i ličnosti najviših zvaničnika, navodi Pinatel. Najjači i najopasniji je, kako pojašnjava, vojno-industrijski lobi, zatim sledi lobi Vol Strita, dok je treći izraelsko-američki, a u interesu svih tih lobija je da svakom američkom predsedniku od 1991. nameću spoljnu politiku koja ima za cilj da se održi svetski primat koji su SAD stekle s krahom bivšeg ŠSR-a.

S ciljevima svih tih lobija poklapa se ključna spoljnopolitička tendencija - sprečavanje stvaranja Evroazije, zaključuje Pinatel, navodeći reči bivšeg savetnika SAD za bezbednost Zbignjeva Bžežinskog, koji je 1997. objavio tezu prema kojoj je "Evroazija glavni geopolitički ulog Amerike", s akcentom na izvlačenje Ukrajine iz orbite Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track