ODZVONILO MIGRANTIMA U BRITANIJI: Ko nije iz EU moraće da zarađuje 35.000 funti godišnje
Foto: REUTERS 16 Okt 2015

Promena propisa

ODZVONILO MIGRANTIMA U BRITANIJI: Ko nije iz EU moraće da zarađuje 35.000 funti godišnje

Planeta -
Novi britanski imigracioni propisi, koji stupaju na snagu danas, mogli bi da prisile deportaciju hiljada kvalifikovanih radnika u narednih nekoliko godina.

Radnici koji nisu iz zemalja EU a žive u Velikoj Britaniji manje od 10 godina, moraće da zarađuju najmanje 35.000 funti godišnje ako žele da ostanu u zemlji. To je značajno povećanje u odnosu na dosadašnji prag koji je iznosio 20.800 funti.

Generalna sekretarka Tereza ​​Mej kaže da bi novi propisi o viznom režimu trebalo da smanje broj migranata van EU sa 60.000 na 20.000 godišnje.

Međutim, mnogi ljudi koji rade u Velikoj Britaniji tvrde da novi propisi diskriminišu određene sektore, kao što su dobrotvorni radnici, nastavnici i zdravstveni radnici.

Šenon Harmon, digitalni producent za neprofitne medijske organizacije, jedna je od njih. Iako je Amerikanka koja živi u Londonu više od sedam godina, ona će biti primorana da ga napusti ili nađe novi posao koji donosi više novca.

"Ne želim da tražim novi posao. Stvarno mi se radi u dobrotvornom sektoru", rekla je ona.Harmonova je jedna od pokretača kampanje "Stop35k" čiji je cilj promena zakona.

Prošlog meseca, poslanici su raspravljali o pripisima nakon što je "Stop35k" peticijom prikupiljeno preko 100.000 potpisa a organizacija će održati demonstracije ispred u znak protesta zbog zakona.

(Indipendent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track