PUTIN O AFERI PANAMA: Zapadu smeta moćna Rusija! Setite se, sve je počelo sa Jugoslavijom...
Foto: Ap

Predsedni Rusije

PUTIN O AFERI PANAMA: Zapadu smeta moćna Rusija! Setite se, sve je počelo sa Jugoslavijom...

Planeta -

Predsedik Rusije Vladimir Putin je, komentarišući istragu novinara o navodnom učešću svetskih lidera u ofšorn skandalu, izjavio da njega nema na tom spisku i da „tamo nemo o čemu da se govori“.

Vladimir Putin je negirao optužbe o korupciji iz „panamskih dokumenata“.

"Međutim, zadatak je bio i treba raditi. Šta su oni uradili? Napravili informativni proizvod. Pronašli su moje poznanike i prijatelje, znači nešto su tamo iskopali i slepili“, rekao je Vladimir Putin na medijskom forumu.

Predsednik Putin je izjavio da medijske dezinformacije u medijskom ratu protiv njega imaju za cilj da se potkopa jedinstvo ruskog naroda iznutra i dodao da se moćna Rusija mnogima ne sviđa ali se, kako je rekao, "sviđala svima devedesetih godina, kada je molila za pomoć".

"Setite se, sve je počelo u vezi sa Jugoslavijom, kada se zapadna štampa obrušila na tadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina, koji se protivio bombardovanju Beograda. To se potvrdilo i u slučaju Ukrajine, odnosno želje naroda Krima da se prisajedini Rusiji. Sve to iritira naše partnere, koji su navikli na monopol u međunarodnim odnosima i ne žele da svoje poteze razmatraju ni sa kim. Ipak, poslednji događaji u Siriji pokazali su da Rusija nije samo u stanju da rešava probleme u svom neposrednom okruženju, već može to da radi i daleko od svojih granica - kazao je ruski predsednik.

Što se tiče „prijatelja predsednika Rusije“ pomenutih u ofšor istrazi, ne postoji nikakva korupciona veza koja ih spaja, dodao je Putin.

On je rekao da je ponosan na prijateljstvo sa muzičarem Sergeom Rolduginom, koji se pominje u "Panamskim papirima".

"Ponosan sam što imam takvog čoveka među prijateljima. Ponosan sam na njega generalno. On je potrošio skoro sav novac koji je zaradio na nabavku muzičkih instrumenata u inostranstvu i doneo ih u Rusiju", rekao je Putin.

O Siriji

Oružane snage Sirije i struktura vlasti su ojačale, izjavio je ruski predsednik, kao primer navodeći da je i nakon povlačenja glavnog dela ruskog kontingenta, sirijska vojska nastavlja ofanzivu.„Naše oružane snage, neosporno, rešile su taj zadatak. I državnost je ojačala i same strukture vlasti i Oružane snage Sirije“, rekao je on.„Obratite pažnju, nakon povlačenja značajnog dela naše grupe sirijska vojska nastavlja intenzivnu ofanzivu i uz našu podršku stalno oslobađa nova naselja“, dodao je ruski predsednik.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Putin je istakao da su događaji u Siriji pokazali da Rusija može da rešava probleme daleko od svojih granica.On je naglasio da Zapad želi da umanji ulogu Rusije u sirijskom rešavanju krize, što je nemoguće.„Oni imaju zadatak da umanje, zataje, da ne informišu svoje gledaoce, slušaoce i čitaoce. Ovaj zadatak je uzaludan, kako govore stručnjaci advokati“, rekao je Putin, odgovarajući na pitanje novinara zašto zapadni partneri ne priznaju očigledan uspeh u borbi protiv terorizma.

"Život će teći svojim tokom i to nas mnogo ne brine. Nama je važan sam rezultat“, zaključio je predsednik.

Predsednik Rusije je nakon povlačenja većeg dela kontingenta iz Sirije govorio o drugačijim ciljevima Rusije.

"Glavni cilj naših akcija u Siriji — zaustaviti globalno, užasno zlo, ne dozvoliti terorizmu da se preseli u Rusiju“, naglasio je Putin.

"Borba protiv međunarodnog terorizma je pravična i pravilna, to je borba protiv neprijatelja civilizacije, sa onima koji nose varvarstvo i nasilje i pokušaja da se obezvredi smisao i značaj onih velikih duhovnih humanitarnih vrednosti na kojima počiva svet“, objasnio je predsednik.On je izjavio da su se troškovi ruske operacije u Siriji potpuno opravdali.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Putin nazvao samit o nuklearnoj bezbednosti u Vašingtonu „domaćim događajem SAD“.

"Kao prvo, to je, kako je postalo jasno, neki domaći događaj, najverovatnije, američki. Obični događaj ovakve vrste i nova dešava se na osnovu konsenzusa i mogućnosti da se učestvuje u izradi konačnih odluka“, rekao je Putin.

On je objasnio da je nuklearni samit u SAD bio podeljen u pet grupa i da je Rusiji bilo predloženo da učestvuje u radu jedne od njih. Prema rečima Putina, predstavnici Rusije su mogli da iznesu svoj referat u konačna rešenja samo u jednom pravcu.

"Tj. mi ne bismo učestvovali u donošenju opštih dokumenata, ako se oni sada uopšte donose. Dozvolite, takva velika nuklearna sila kao što je Rusija ne može a da ne učestvuje ili prati takav događaj i da nema mogućnost da utiče na izradu konačnih odluka“, naglasio je predsednik Rusije.

(Sputnik/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track