VENECUELA PROGLASILA PETAK NERADNIM DANOM: Za to imaju neobičan razlog...
Foto: Reuters

Produžen vikend

VENECUELA PROGLASILA PETAK NERADNIM DANOM: Za to imaju neobičan razlog...

Planeta -

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je na državnoj televiziji u sredu uveče najavio kako će stanovnici imati produženi vikend, a mera će trajati 60 dana.

Socijalistički predsednik Nikolas Maduro, koji je ulogu predsednika preuzeo posle smrti Čaveza u 2013, pronašao je novi način uštede u zemlji koja se godinama bori sa krizom.

On je, naime, proglasio petak neradnim danom. Tako će venezuelanski radnici tokom aprila i maja svaki petak biti slobodni, a u nadi da će se na taj način uštedeti električna energija koje nedostaje u celoj zemlji.

"Ovaj 60-dnevni plan omogućiće da zemlja lakše prođe kroz težak i rizičan period. Pozivam porodice i mlade da se pridruže planu i budu disciplinovani", rekao je Maduro.

Vladin plan neradnog petka završava 6. juna.

Stanovnici nisu krili svoje iznenađenje na društvenim mrežama, a mnogima nije jasno kako će se ova mera odnositi na škole, birokratiju kao i na trgovinu.

Venecuela se već godinama bori s krizom koja je rezultat dugogodišnjeg neuspešnog socijalističkog eksperimenta. Duboka privredna kriza podstaknuta je neuspehom socijalističke ekonomije. U prvom redu do krize je došlo zbog neuspešne nacionalizacije, stroge kontrole nad prometom valuta i neprijateljstva prema privatnom sektoru, a kriza se razbuktala kada je cena nafte na svetskom tržištu drastično pala.

Na sveopštu krizu koja je rezultirala nedostatkom hrane, sada se nadovezala i energetska kriza kao posledica velike suše. Naime, hidrocentrale u zemlji ostale su bez vode.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track