OVAKO JE POČELA AFERA PANAMA: Jedan anoniman imejl je promenio svet
Foto: Youtube/Printscreen

Afera Panama

OVAKO JE POČELA AFERA PANAMA: Jedan anoniman imejl je promenio svet

Planeta -

Finansijska afera krenula je od osobe koja se predstavila kao Džon Dou, a novinari koje je prve kontaktirala opisali su kako se odmotalo klupko.

Afera Panama, u kojoj je došlo do curenja miliona podataka o finansijskim malverzacijama bogatih i moćnih, krenula je pre nešto više od godinu dana, i to imejlom čoveka ili žene koji su i dalje nepoznati.

"Zdravo ja sam Džon Dou. Da li zainteresovani za neke podatke", napisala je anonimna osoba u šifovanoj poruci koja je stigla na adresu Zidojče Cajtunga. Novinar Bastijan Obermajer, odmah je odgovorio "jesmo, i to jako".

Ono što je sledilo je bilo gotovo nezamislivo. U toku narednih nekoliko meseci anonimni šaptač poslao im je veliki broj imejlova, dokumenata, fotografija i podataka o klijentima, ukradenih sa servera advokatske kancelarije iz Paname Mosak Fonseka koja je decenijama bila meta istraga zbog sumnje u povezanost s pranjem novca. Džon Dou novinarima je poslao ukupno 11.5 miliona dokumenata i 2.6 terabajta podataka.

Nemački novinari kažu kako se proveravanje verodostojnosti dokumenata pretvorilo u pravu opsesiju i da su uskoro shvatili da to sve ne mogu sami. Zbog toga su se obratili Međunarodnom konzorcijumu novinara istraživača u Vašingtonu.

Oni su okupili ekipu od 370 novinara iz više od 100 redakcija u 70 zemalja. Održali su niz tajnih sastanaka, ponekad s više od 100 ljudi.

Originalni dokumenti napisani su na 25 različitih jezika. Jedan od novinara bio je i iskusni Luk Harding, koji je učestvovao u nekoliko istraga, među ostalim i u Vikiliksu i slučaju Edvarda Snoudena. Ovog puta otkrio je mrežu od preko stotinu složenih međunarodnih transakcija, u čijem se centru nalazila ofšor kompanija.

"Mnoge bogate i moćne osobe koje su akumulirale veliko bogatstvo sada su sigurno u grču jer su shvatili da njihove bankarske tajne više nisu tako tajne i da imejl nije privatni mediji", zaključio je Harding.

(Vašington Post/ Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track