AFERA PANAMA: CIA preko panamske firme krila da prodaje oružje Iranu i zloglasnoj Kontri!
Foto: Reuters

Zakulisni poslovi

AFERA PANAMA: CIA preko panamske firme krila da prodaje oružje Iranu i zloglasnoj Kontri!

Planeta -

Tajni agenti nekoliko zemalja, uključujući agente CIA, koristili su usluge panamske advokatske firme "Mosak Fonseka" da bi prikrili svoje aktivnosti, piše danas Zidojče cajtung.

"Tajni agenti i njihovi doušnici u velikom obimu su koristili usluge te kompanije", navodi list, koji je prvi došao do 11.5 miliona dokumenata "Mosak Fonseka" poznatih kao "Panamski papiri".

Među klijentima "Mosak Fonseka" bilo je nekoliko učesnika afere Iran-Kontra, kada su viši američki zvaničnici osamdesetih godina prošlog veka potajno organizovali prodaju oružja Iranu da bi osigurali oslobađanje nekoliko američkih talaca i omogućili finansiranje nikaragvanskih kontraša.

I bivši visoki zvaničnici tajnih službi najmanje tri zemlje, Saudijske Arabije, Kolumbije i Ruande, su među klijentima te kompanije, dodaje list. Na spisku je i bivši šef saudijske obaveštajne agencije, šeik Kamal Abdham, koji je preminuo 1999. godine, preneo je AFP. On je sedamdesetih godina bio jedan od ključnih agenata CIA na Bliskom istoku, navodi dnevnik.

Anonimni izvor prosledio je Zidojče cajtungu i organizaciji Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara više od 11 miliona dokumenata "Mosak Fonseka" koji razotkrivaju neka tajna finansiranja bogatih i moćnih širom sveta.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track