ALARMANTNO PISMO BEČKOG LEKARA: Jedno vozilo Hitne pomoći na 320.000 Bečlija!
Foto: Printscreen Krone.at/Andi Schiel

na svemu štede

ALARMANTNO PISMO BEČKOG LEKARA: Jedno vozilo Hitne pomoći na 320.000 Bečlija!

Austrija -

BEČ - Lekar koji već 25 godina radi u Hitnoj pomoći, Rudolf K. (nije pravo ime) upozorio je na alarmantnu situaciju u ovoj službi.

On je u otvorenim pismom za javnost želeo da skerene pažnju vladi grada Beča na stanjue nu Hitnoj pomoći.

“U Floridsdorfu su na raspolaganju samo 2 vozila Hitne pomoći koja su u smeni po 12 sati i tri vozila koja rade 24 sata za oko 151.000 stanovnika opštine, a u Donauštatu (Donaustadtu) je svega jedno vozolp 24 sata dostupno za 172.000 gražana.

Foto Printscreen krone.at/Andi Schiel
Foto Printscreen krone.at/Andi Schiel

“Broj doktora Hitne pomoći je nedovoljan i u ostalim bečkim opštinama širom Beča. Sve češće je na raspolaganju samo pet doktora, kombinuu ih od pripadnika vojne i civilne službe. Neki od njih nisu završili sanitetsku obuku i dolaze na praksu u Hitnui i ostaj puno radno vreme", PIŠE rUDOLF k..

Оn dodaje da je odlušeno da se smanje lekarske ekipe o vozilu i da ih sada ima po dveoje, zbog čega su često pojedine intervencije i spašavanja ugroženig građana nemoguće. Za intervencije u kojima je ranije bilo potrebno jedno vozilo za uspešno obavljen posla, sada su neophodna dva vozila, tvrdi Rudolf K.

Andreas Huber ( Foto Printscreen krone.at/Andi Schiel)
Andreas Huber ( Foto Printscreen krone.at/Andi Schiel)

Međutim u Hitnoj pomoći tvrde da je u Beču u svakom trenutku ima dovoljno lekara hitne službe."Naši lekari stižU na mesto nesreće u roku od 8 do 12 minuta, što je brže od Evropskog proseka“, izjavio je Andreas Huber ispred službe Hitne pomoći.

Rudolfa K. je upozorio "ako bi se u Beču desilo nešto poput terorističkog napada u Briselu imali bi ogromne probleme u zbrinjavanju povređenih“, međutim Huber to demantuje i tvrdi“ da su službe Hitne pomoći osposobljene i obezbeđene i za delovanje u slučajevima vanrednih okolnosti“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track