INDEPENDENT: BRITANIJA VRAĆA TINEJDŽERE U RATNE ZONE 3 puta više izbačene dece nego što priznaju
Foto: Rojters

Muke izbeglica

INDEPENDENT: BRITANIJA VRAĆA TINEJDŽERE U RATNE ZONE 3 puta više izbačene dece nego što priznaju

Planeta -

Vlada Velike Britanije deportovala je tri puta više tinejdžera u zemlje razorene ratom i siromaštvom nego što ministri ranije priznali, piše britanski list.

Naime, deci azilantima u Velikoj Britaniji odobreno je da ostanu do 18 godine a onda se često dešava da ih vraćaju nazad u matične države, iako nisu godinama živela tamo.

Britanske vlasti kažu da su mladi ljudi deportovani iz Velike Britanije jer "više ne postoji potreba" za zaštitom Velike Britanije.

Ministri ranije verovali da je samo 151.dete-azilant deportovano nakon punoletstva 2014. godine, ali su se ispravljeni podaci pojavili u parlamentarnim dokumentima datim poslanicima pred katolički Uksrs.

Novi statistički podaci pokazuju da je 445 punoletnih mladića i devojaka koji su došli u Veliku Britaniju kao deca, vraćeni u zemlje odakle su pobegli.

Dobrotvorne organizacije upozorile su da sistem ovako razočarava mlade ljude.

"Ova deca odrastaju ovde. Često imaju dobar uspeh u školi, a onda se nađu zbunjena, uplašena i napuštena zemlja od zemlje za koju su mislili da će ih zaštititi kada napune 18 godina", rekla je aktivistkinja Ana Musgrejv.Istraživanje Biroa za istraživačko novinarstvo identifikovalo je krajnje destinacije za nekih deportovane punoletnike: avganistanski sukob, sirijski građanski rat, iračka pobuna, kao i neuspela država Libija.

Prema izveštajima iz februara između 2007. i 2015. godine ukupno 4.000 azilanata koji su došli u Veliku Britaniju kao siročad su deportovani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track