OTKRIVENI PACOVSKI KANALI HAMASA: Uništen tunel koji su teroristi prokopali od Gaze do Izraela
Foto: Reuters

Služi za napad i odbranu

OTKRIVENI PACOVSKI KANALI HAMASA: Uništen tunel koji su teroristi prokopali od Gaze do Izraela

Planeta -

Izraelska vojska otkrila je još jedan tunel koji palestinski teroristi koriste da bi napadali stanovništvo i vojsku Izraela.

Kako se navodi, to je prvi takav tunel otkriven nakon rata na toj palestinskoj teritoriji u leto 2014. godine. Tunel je pronađen pre deset dana tokom vojne operacije i potom uništen s obe strane granične ograde.

Protezao se od ograde do mesta gde su izraelske vojne baze i gradovi, 100 metara na teritoriji Izraela. Bio je obložen cementom i snabdeven električnom energijom. Imao je ventilaciju i šine za izbacivanje zemlje prilikom prokopavanja, navodi AP.

Neimenovani izraelski vojni oficir zadužen za južnu komandu izjavio je da radikalni palestinski pokret Hamas kopa tunele za napad i odbranu. Prema procenama vojske, tunel je prokopan nakon rata tokom koga je uništeno 32 tunela, uključujući i onih 14 koji su prolazili ispod granice i bili zapravo na izraelskoj teritoriji.

Početkom ove godine komandant izraelske vojske Gadi Ajzenkot izjavio je da je nastojanje da se lociraju i unište tuneli primarni cilj vojske. Akcija lociranje tunela nazvana je Dobra zemlja. U ratu 2014, koji je trajao 50 dana, poginulo je više od 2.200 Palestinaca, najviše civila, dok je na izraelskoj strani ubijeno 66 vojnika i sedmoro civila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track