(VIDEO) OVO JE JEDINA ZEMLJA KOJE SE DŽIHADISTI PLAŠE: Veruju da njihova pešadija može da ih pregazi
Foto: PROFIMEDIA

Strahovi Islamske države

(VIDEO) OVO JE JEDINA ZEMLJA KOJE SE DŽIHADISTI PLAŠE: Veruju da njihova pešadija može da ih pregazi

Planeta -

Izrael je jedina zemlja u svetu od koje Islamska država strahuje, tvrdi prvi zapadni novinar koji je uspeo da uđe u teritoriju te grupe i preživi.

Jirgen Todenhofer proveo je 10 na teritoriji Islamske države prošle godine, i nedavno je objavio svoja otkrića u knjizi.

U intervjuu za "Jewish News", nemački novinar ispričao je da Izrael nije planiran u "prvoj fazi" kolonizacije Islamske države na Bliskom istoku.

"Jedina zemlja koje se ID plaši je Izrael. Rekli su mi da znaju da je izraelska vojska prejaka za njih", rekao je Todenhofer.

"Oni misle da mogu pobediti kopnene trupe SAD i Velike Britanije, jer veruju da one nemaju iskustva u gradskoj gerilskoj borbi ili terorističkim strategijama. Ali ID zna da su Izraelci veoma jaki kada se radi o borbi protiv gerilaca i terorista", tvrdi novinar.

Isis je nekoliko putao pretio Izraelu i jevrejskom narodu u svojim propagandnim spotovima, tvrdeći u oktobru da "nijedan Jevrejin" neće ostati u Jerusalimu i obećao da će iskoreniti "bolest" judaizma u svetu.Iako se veruje da su grupe povezane sa ID aktivne u Gazi, tamo nije bilo terorističkih napada.

Todenhofer je opisao Al Kaidu kao "kikiriki" u odnosu na ID nakon što je dopušteno da se sastane sa zvaničnicima, militanatima i sledbenicima ove grupe u blizini Mosula."Oni žele da pokažu da Islamska država funkcioniše", rekao je on.

"Mislio sam da ću upoznati brutalnu terorističku grupu, ali sam upoznao brutalnu zemlju."Izrael nije deo koalicija koju predvodi SAD u bombardovanju položaja ID u Iraku i Siriji, ali njegove obaveštajne službe šalju informacije saveznicima.

(Indipendent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track