ERDOGAN PROVOCIRA: Turska je više potrebna EU, nego Unija Turskoj
Foto: Reuters, 28.03.2016.

Čudna izjava

ERDOGAN PROVOCIRA: Turska je više potrebna EU, nego Unija Turskoj

Planeta -

Evropskoj uniji je Turska potrebna više nego što je Turskoj potrebna EU, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kritikujući izveštaj Evropskog parlamenta u kojem se oštro kritikuje vladavina prava u njegovoj zemlji.

Erdogan je u obraćanju predsednicima opština u Ankari, koji je direktno prenošen na televiziji, opisao kao "provokativan" prošlonedeljni izveštaj EP u kojem se Ankara optužuje za nazadovanje u demokratiji, prenela je agencija AFP.

Te kritike upućene su baš u trenutku kad su odnosi sa Evropom bili na dobrom putu, istakao je turski predsednik. On je naveo i da većina kritika koje Zapad upućuje Turskoj potiču od "loših namera". EP je 14. aprila usvojio godišnji izveštaj o napretku Turske, kandidata za članstvo u EU, u kojem se Ankara kritikuje za "nazadovanje u demokratiji i vladavini prava".

EP je u rezoluciji naveo da je "duboko zabrinut" da Ankara krši uslove potrebne za pridruživanje Evropskoj uniji "nepoštovanjem demokratije i vladavine prava unutar Turske".

Ubrzavanje procesa kandidature Turske za članstvo u EU je bilo ključno obećanje u pregovorima u kojima je Ankara obećala učešće u zaustavljanju velikog protoka migranata ka Evropi. Rezolucija nije obavezujuća, a usvojena je sa 375 glasa za i 177 glasova protiv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track