(VIDEO) LUPIO I POBEDIO Tramp pogrešio datum napada na SAD i oduvao rivale, Hilari usporila Sandersa
Foto: Reuters/AP 20.04.2016

Predizbori u Njujorku

(VIDEO) LUPIO I POBEDIO Tramp pogrešio datum napada na SAD i oduvao rivale, Hilari usporila Sandersa

Planeta -

Republikanskog favorita sada teško da iko može da zaustavi, dok se pretedentkinja Demokratske stranke još bori sa svojim rivalom Bernijem Sandersom.

Njujorški multimilijarder ostvario je veliku pobedu u svojoj matičnoj državi i osvojio 95 delegata, čime je dobio snažan vetar u leđa u osvajanju 1.237 delegata potrebnih za nominaciju. Sada ih ima 851 deletaga. Njegov rival Ted Kruz dosad ima 553 osvojena delegata, a Džon Kejsik 148. Međutim, ako Tramp ne obezbedi dovoljno delegata do konvencije Repubilaknske stranke u julu u Klivlendu, njegovi delegati mogu da prelaze kod drugih kandidata.

"Na osnovu prvih rezultata, vidim da je trka na samom kraju. Senator Kruz je praktično eliminisan iz trke", izjavio je Tramp po objavljivanju preliminarnih rezultata, koji su pokazali da ima značajno više glasova od Kruza.

Kontroverzni milijarder zbrisao je rivale u Njujorku iako se prethodno u Bafalu izblamirao izjavom da su se teroristički napadi na Njujork i Vašington dogodili 7. septembra 2001. Pomešao je termine 9/11 (deveti septembar) i 7/11 (lanac supermarketa).

"Mislim da želim da pričam o ovom jedan trenutak. Napisao sam ovo. To mi je na srcu jer sam bio tamo, bio sam kraj Svetskog trgovinskog centra 7. septembra, odmah nakon rušenja, i gledao sam naše policajce i vatrogasce. Gledao sam najveće ljude u svom životu", poentirao je.

Tramp je, zahvaljujući ubedljivoj pobedi nad najvećim rivalom Tedom Kruzom u Njujorku, dobio na snazi baš u trenutku kad se na Floridi danas sastaju članovi Republikanskog nacionalnog komiteta, kako bi raspravili strategiju za konvenciju u julu, na kojoj će biti proglašen kandidat stranke za predsednika.

Kad je reč o kandidatima Demokratske stranke, nešto manje ubedljiva pobeda Klintonove nad Bernijem Sandersom je okončala pobednički niz tog 74-godišnjeg socijal-demokratske i dalo podsticaj bivšoj prvoj dami Amerike, iako pred njom ima još teških bitaka. Rezultati su pokazali da je osvojila 60 odsto glasova, ali sada se digla prašina zbog niza neregularnosti pri glasanju u demokratskom taboru: od brisanja ljudi sa spiska birača, preko nedovoljnog broja glasačkih listića do toga da je bilo zabranjeno "glasanje u zadnji čas". U svakom slučaju, analitičari cene da ona nikako ne može da se opusti jer joj Berni Sanders diše za vratom.

Hilari Klinton sada ima 1.930 delegata (uključujući 487 superdelegata), a Sanders 1.223 delegata (uključujući 40 superdelegates). Za osvajanje stranačke predsedničke nominacije potrebno je 2.383 delegata.

I Tramp i Hilari sada se oštre za sledeći utorak, kad ih čekaju predizbori u pet država - Pensilvaniji, Konektikatu, Roud Ajlandu, Delaveru i Merilendu.

(Vašington post/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track