PAKAO JE POČEO: Islamska država udarila hemijskim oružjem na Kurde
Foto: Reuters

Zastrašujuće

PAKAO JE POČEO: Islamska država udarila hemijskim oružjem na Kurde

Planeta -

Islamska država izvela je do sada najveći zabeležen napad hemijskim oružjem. Iako su kurdski i irački borci zatražili od Zapada pomoć u vidu gas maski, neophodna oprema još uvek ne stiže

Islamska država izvela je minobacački napad na kurdske položaje u Iraku, ali to nije bio još jedan običan artiljerijski udar. Borci Pešmerga požalili su se posle napada na vrtoglavicu, povrćanje i iritacije očiju. Njihovi simptomi savšeno su se podudarili sa efektima sumpornog iperita, hemijskog oružja koje Islamska država, prema poslednjim izveštajima, počinje sve više da koristi, piše Newsweek.rs.Upotreba iperita primorala je regionalne kurdske vlasti da po hitnom postupku od Zapada zatraže hiljade gas maski, međutim neophodna oprema još uvek ne stiže. Kako su SAD najbliži saveznik Kurda, zvaničnici u Erbilu navode da su zbunjeni izostankom i kašnjenjem pošilji sa opremom.

Kurdskim borcima potrebne su gas maske za 65.000 boraca koji su na terenu uključeni u operacije protiv ID, a trenutno ih imaju samo 6.000. Vašington je obećao da će poslati 5.000, ali još uvek se ne zna kada. Strahovi Kruda od velikog napada hemijskim oružjem rastu usled zbog planirane masovne ofanzive na Mosul.

Islamska država okrenula se upotrebi hemijskog oružja zbog sve većeg pritiska koji trpi na bojnom polju i gubljenja oko 40 odsto teritorije u Iraku. Iako su brojne vlade, humanitarne organizacije i Organizacija za prohibiciju hemijskog oružja (OPCW) skrenule pažnju na izveštaje o upotrebi nedozvoljenog arsenala od strane terorista, američke i zapadne diplomate nisu problemu posvetile mnogo pažnje u svojim javnim nastupima.Poslednji napad izvršen je u Makmuru, gde se iračke i kurdske trupe okupljaju pred ofanzivu na Mosul, drugi najveći grad u Iraku. Upotreba hemijskog oružja u napadima na Makmur dolazi sa ciljem urušavanja morala trupa, smatraju analitičari i komandiri.

Eksperti veruju da je Islamska država uspela da proizvede hemijsko oružje od materijala iz zauzetih režimskih skladišta i rafinerija. Osim toga, obaveštajni podaci ukazuju da je proizvodnju hemijskog oružja ID-u omogućio nedavno zarobljeni Slejman Daud al Afari, ekspert za hemijsko i biološko oružje koji je radio za režim Sadama Huseina.Iako najčešće nije smrtonosan, iperit izaziva povrede koje traju ceo život, a psihološki efekat je naročito poguban.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Novac i podrška: Evo kako je saudijski kralj Salman finansirao teroriste u BosniNemilosrdni gospodar Vatikana: Evo kako Papa Franja uprkos svima dobija šta želiPronađen način da vam baterija za mobilni traje večnoPosledice vađenja gasa iz škriljca: Reka u Australiji bukvalno gori (VIDEO)Ekološka mlada: Od svog izabranika tražila jedinstven poklon pre svadbe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja