(VIDEO) JORDANSKA KRALJICA RANIJA MEĐU IZBEGLICAMA NA LEZBOSU: Sporazum EU i Turske opasan po živote
Foto: Reuters

Došla među običan narod

(VIDEO) JORDANSKA KRALJICA RANIJA MEĐU IZBEGLICAMA NA LEZBOSU: Sporazum EU i Turske opasan po živote

Planeta -

Kraljica Ranija posetila je Lezbos i pozvala na "legalizaciju" izbegličkih puteva kroz Evropu, kritikujući sporazum Evropske unije sa Turskom, za koji je rekla da "ugrožava živote".

Kraljica Ranija, koja je danas u poseti ostrvu Lezbos, izrazila je duboku zabrinutost za izbeglice koje su sada, kako je rekla, "primorane da traže daleko opasnije puteve". "Od presudnog znacaja je pronalaženje pravne alternative i bezbednih ruta kroz Evropu", izjavila je supruga jordanskog kralja naglašavajući da su izbeglice sada "primorane da traže daleko opasnije puteve".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sirijske izbeglice čine 10 odsto stanovništva u Jordanu, gde je njihov izbeglički logor četvrti po veličini grad u državi, prenosi AFP.

"Ovo je izuzetna kriza i zahteva izuzetnu reakciju", rekao je kraljica Ranija, dodajući da Grčka ne može da bude poslednja stanica za ove ljude. Ona je, takođe, pozvala na međunarodnu podršku humanitarnim organizacijama, poput Međunarodnog komiteta spasa i UNHCR, koji su odigrali presudnu ulogu nabavkom hrane, vode i skloništa migrantima u grčkim kampovima.

Kraljica Ranija al-Jasin rođena je u palestinskoj porodici u Kuvajtu, diplomirala je poslovnu administraciju na Američkom univerzitetu u Kairu. Poznata je kao zastupnik prava na obrazovanje, zdravstvo i prava žena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track