LOŠE PROGNOZE EŠTONA KARTERA: Borba sa Islamskom državom neće biti skoro gotova
Foto: Reuters

Rat u Siriji

LOŠE PROGNOZE EŠTONA KARTERA: Borba sa Islamskom državom neće biti skoro gotova

Planeta -

Ministar odbrane SAD Ešton Karter izjavio je danas da ubistvo američkog vojnika u Iraku pokazuje da je, uprkos napretku u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država, "ta borba daleko od kraja".

Karter je govorio u sedištu Evropske komande američke vojske (EUCOM) u Štutgartu, na početku zatvorenog sastanka sa zvaničnicima iz 11 država koje doprinose vojnoj kampanji protiv Islamske države u Iraku i Siriji. Zvaničnici su u zajedničkom saopštenju prosleđenom nakon sastanka potvrdili svoju podršku "dodatnom ubrzanju i jačanju uspeha" njihovih partnera na terenu, kao i "dodatnom jačanju kapaciteta u skorijoj budućnosti".

Karter je u uvodnom obraćanju rekao da je u ovom trenutku "borba daleko od kraja". "Moramo to da učinimo. Važno je za civilizaciju da to uradimo. Mi to možemo. To ćemo uraditi. Biće brže uz vašu pomoć", rekao je Karter. Sastanak u Štutgartu poslednji je u nizu razgovora partnera o strategiji za jačanje pomoći Iračanima, uključujući kurdske snage, u naporima da povrate Mosul, severno uporište Islamske države u jeku političke krize u Bagdadu.

U Štutgartu su razgovarali zvaničnici odbrane SAD, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Danske, Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Španije i Velike Britanije, a pozvana je i Norveška.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track