OVA ŽENA JE HEROJ: Krenula sama protiv kolone neonacista u Švedskoj
Foto: Printscreen Twitter

Simbol otpora

OVA ŽENA JE HEROJ: Krenula sama protiv kolone neonacista u Švedskoj

Planeta -

Usamljena žena koja se odupire maršu od 300 uniformisanih neonacista postala je ikona otpora uspona krajnje desnice u Skandinaviji.

Fotografija Tes Asplund (42) sa podignutnom pesnicom koja stoji ispred rukovodstva Nordijskog pokreta otpora (NRM) u švedskom Borlangu brzo je postala hit na internetu u toj zemlji.

"To je bio impuls. Bila sam tako ljuta, samo sam izašala na ulicu ", rekla je Tes Asplund za Gardijan. "Razmišljala sam: dođavola, oni ne mogu da marširaju ovde! Imala sam takav adrenalin. Ni jedan nacista neće marširati ovde, to nije u redu", ispričala je ona.

Nakon su se završile velike kontrademonstracije uzela je voz za Štokholm i ne razmišljajući o tome šta se dogodilo, kada se fotografija već proširila na društvenim mrežama.

"Sada je to cirkus. Ja sam u šoku ", kaže Asplundova, koji je teži samo 50 kilograma. "Nacisti su bili veoma ljuti, što sam tako mala:"Sr..e, možda i nije trebalo ovo uraditi, ja želim mir i tišinu. A ovi momci su veliki i ludi. To je mešovito osećanje, ali trudila sam se da ostanem mirna", ispričala je ona šta joj je prolazilo kroz glavu.

Njen usamljeni protest dolazi u vreme kada ultra desnica u Švedskoj povećava svoje aktivnosti, prema analizi "Daniel Pol Ekpo", anti-rasističke fondacije u Štokholmu, čiji je fotograf David Lagerlof uslikao fotografiju."Imam prijatelje koji su bili napadnuti od NRM i koji su morali da promene svoje adrese. Imala sam pozive noću sa privatnih brojeva, od ljudi koji su vrištali na mene. Teško je govoriti o mržnji", kaže ona.

"Ja se stidim da imamo taj problem. Policija kaže da smo demokratska zemlja, tako da oni mogu to da demonstriraju. Ali to su nacisti! To je strašno", kaže ona.

Asplund, koji sebe opisuje kao Afrošveđanku, nezaposlen je i aktivista grupe Afrofobija fokus. Švedska je prošle godine identifikovana od strane UN kao zemlja sa posebnim problemom afrofobije, definisanom kao neprijateljstvo prema ljudima sa poreklom iz podsaharske Afrike.

(Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track