Ne treba im ofšor: Samo 0.0001 odsto Amerikanaca u Panamskim papirima
Foto: Profimedia

Strah ili prevara

Ne treba im ofšor: Samo 0.0001 odsto Amerikanaca u Panamskim papirima

Planeta -

Materijal koji je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, otkriva da je najmanje 36 Amerikanaca bilo umešano u finansijske malverzacije preko firme Mosak Fonseka

Američka ekonomija je najveća na svetu. Milijarde dolara prolaze kroz nju svaki dan. U dodiru je sa svim tržištima od Evrope do Azije, od Južne Amerike do Afrike. Ipak, prema novoj rundi objavljenih "Panamskih papira", samo šačica Amerikanaca koristila je ofšor račune kako bi izbegla finansijski sistem SAD, piše Newsweek.rs.Materijal koji je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, otkriva da je najmanje 36 Amerikanaca bilo umešano u finansijske malverzacije preko firme Mosak Fonseka.

Foto: AP, Ministarstvo finansija SAD
Foto: AP, Ministarstvo finansija SAD

Kako je preko 360.000 individua i korporacija pomenuto u dokumentima, to znači da Amerikanci čine 0.0001 odsto od ukupnog broja entiteta koji su krili novac od svojih vlada. Premda ofšor računi nisu uvek ilegalni, oni se najčešće koriste za prikrivanje protivzakonitih izvora zaraze i izbegavanje poreza.Prema Panamskim papirima, Mosak Fonseka je navodno izbegavala da sarađuje sa Amerikancima iz straha od sukoba sa američkim službama.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Čovek koji je 25 godina čekao priliku: Evo ko je zaista libijski general Kalifa HaftarNa ovih pet ostrva kola nisu dobrodošla: Vidite zašto (FOTO)Genijalno: Tinejdžer pretpostavkom otkrio izgubljeni grad MajaIstina je tamo negde: 10 teorija zavere koje su se pokazale tačneVoleli ste Braću Bluz: Nekoliko nepoznatih stvari o ovom filmu (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track