BLOKADA RUSKE REZOLUCIJE: Ne daju da se terorističke grupe stave na listu terorista
Foto: AP

Savet bezbednosti UN

BLOKADA RUSKE REZOLUCIJE: Ne daju da se terorističke grupe stave na listu terorista

Planeta -

Predlog Rusije da se sirijske Ahrar el šam i Džeiš el islam proglase terorističkim organizacijama blokirale su u Savetu bezbednostu UN četiri zemlje - SAD, Velika Britanija, Francuska i Ukrajina.

Rusija je 26. aprila podnela zahtev da se u spisak sancionisanih SB UN uvrste terorističke grupe Ahrar el šam i Džeiš el islam, koje su povezane sa Islamskom državom i Al Kaidom.

Kako je ranije izjavio stalni predstavnik Novog Zelanda pri UN Džerard van Bohemen, u Savetu bezbednosti UN su imali različite stavove o ruskoj inicijativi. Američke diplomate su dale na znanje da su protiv inicijative. Po miššljenju Vaššingtona, to možže da potkopa pokuššaje da se stabilizuje primirje u Siriji.

Kako je navela agencija Rojters, za unoššenje grupa na "„crni spisak" potreban je konsenzus u antiterorističkom komitetu SB UN.

Ranije je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov izjavio da lideri zapadnih zemalja nisu spremni da grupe Ahrar el šam i Džeiš el islam proglase terorističkim organizacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track