RAT IZMEĐU RUSIJE I NEMAČKE: Nemci optužuju za sajber napade i špijunažu
Foto: Shutterstock

Virtuelni svet

RAT IZMEĐU RUSIJE I NEMAČKE: Nemci optužuju za sajber napade i špijunažu

Planeta -

Nemačka obaveštajna služba optužila je danas Vladu Rusije da s ciljem špijunaže i sabotaže stoji iza međunarodnih kampanja sajber napada Sofasi (Sofacy) i Sendvorm (Sandworm) kojima su na meti bili i Nemačka i njen parlament.

Kompanije za sajber-bezbednost već su ranije navele da su ruski sajber pirati iza napada Sofasi - poznatog i pod nazivom APT28 ili Pawn Storm, čija meta su poslednjih godina bile zapadne institucije među kojima i NATO, kao i iza Sendvorma koji je izazvao veliki prekid struje na zapadu Ukrajine 23. decembra prošle godine.

"Sajber napadi ruskih obaveštajnih službi deo su operacija međunarodnih razmera čiji cilj je da se dođe do strateških informacija. Neke od tih operacija možda traju između sedam do jedanaest godina", rekao je u saopštenju šef nemačke obaveštajne službe BfV, Hans-Georg Masen.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Te kampanje uglavnom su okrenute ka dobijanju informacija, odnosno ka špijunaži. Ali sada ruske obaveštajne službe pokazuju naklonost ka sabotaži", rekao je Masen. Kampanja sajber napada pod imenom Softacy/APT 28, smatra se jednom od najaktivnijih i najagresivnijih, i nemačka obaveštajna služba vidi naznake da njima upravlja ruska država, navodi se u saopštenju.

Donji dom nemačkog parlamenta Bundestag, pogođen je neprijateljskim softverom Sofasi (Sofacy) u proleće 2015. što je kompromitovalo njegovu mrežu podataka. Nemačka obaveštajna služba takođe navodi kampanju Sendvorm (Sanworm) čiji cilj je sajber sabotaža.

"Pored državnih institucija meta napada su telekomunikacione i energetske firme, kao i univerziteti i obrazovne institucije", navodi isti izvor. Masen rekao je da je internet poprište hibridnog rata i otvara nove prostore za špijunažu i sabotažu. On je rekao da je informatička bezbednost državnih, administrativnih, ekonomskih i naučnih institucija stalno ugrožena. Ipak, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke je danas dao uveravanja da pretnja od sajber napada nije porasla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track