(FOTO,VIDEO) GORI NAJVEĆA DEPONIJA GUMA U EVROPI: Ugroženo preko 20.000 ljudi
Foto: Reuters 13 5 2016

Užas

(FOTO,VIDEO) GORI NAJVEĆA DEPONIJA GUMA U EVROPI: Ugroženo preko 20.000 ljudi

Planeta -

Najmanje 9.000 ljudi evakuisano je danas zbog požara koji je izbio na velikoj deponiji guma nedaleko od Madrida, saopštili su zvaničnici.

1 / 5 Foto: Reuters 13 5 2016

Evakuacija je izvedena u gradiću Sesena kod Madrida pošto gust crni toksični dim preti da ugrozi zdravlje lokalnih stanovnika. Evakuisani su stanovnici jednog stambenog kompleksa, a zvaničnici su na lice mesta poslali ambulantna vozila za ljude koji već imaju zdravstvenih problema, prenosi AP.

Vlada regiona Kastilja-La Manča saopštila je da je aktivirala plan o hitnoj akciji jer se veruje da bi požar mogao da potraje danima budući da se deponija prostire na deset hektara. Vatrogasci i helikopter nastoje da ugase požar koji stvara "toksičan oblak koji bi mogao da ugrozi obližnji grad Sesenu" i njegovih 20.000 stanovnika", dodaje se u saopštenju.

Do podneva su izgorele tri četvrtine lokacije, saopštile su službe za vanredne situacije Madrida na Tviter nalogu. "Sve ukazuje na činjenicu da je ova katastrofa bila namerna", rekao je gradonačelnik Sesene Karlos Velaskes za španski radio ističući da je u ovoj oblasti padala kiša danima zbog čega je mala verovatnoća da je slučajno došlo do incidenta.

Ova deponija za gume počela je da se formira devedesetih godina kada je jedna kompanija počela da koristi lokaciju kao privremeni deponiju za stare gume koje je trebalo reciklirati, ali nakon višegodišnje akumulacije, gomila otpada je dostigla visinu tri metra. Ekolozi su godinama upozoravali da otpad predstavlja rizik po zdravlje, prenosi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track