PREDSEDNIČKA LEKCIJA: Obama poručio Trampu da neznanje nije vrlina
Foto: Profimedia

Osuda anti-intelektualizma

PREDSEDNIČKA LEKCIJA: Obama poručio Trampu da neznanje nije vrlina

Planeta -

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama kritikovao je danas kampanju Donalda Trampa, pretendenta na nominaciju Republikanske stranke u kampanji za predsednika SAD, osudivši njegov "anti-intelektualizam" i poručivši da "neznanje nije vrlina", prenosi AFP.

U govoru na ceremoniji dodele diploma na jednom univerzitetu Obama nije imenovao američkog milijardera ali je jasno stavio do znanja da misli na kandidata čiji je slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom". Obama je studentima rekao da ne žale za američkim zlatnim dobom iz prohujalih godina napominjući da "dobri stari dani nisu bili baš tako dobri" i podsećajući na probleme poput rasne diskriminacije, siromaštva i nejednakosti žena.

"Svet je povezaniji nego ikad i sve se više povezuje a podizanje zidova to neće promeniti," rekao je Obama aludirajući po svemu sudeći na Trampov poziv da se podigne zid duž američko-meksičke granice kako bi se sprečila ilegalna imigracija. Obama je upozorio da nikakav zid ne može da spreči izbijanje zaraza popt ebole i zike ili da pomogne SAD da ostanu konkurentne u vreme globalizacije.

Američki predsednik je takođe osudio političare koji se hvale kako govore direktno ali odbaciju političku korektnost. "U politici kao i u životu neznanje nije vrlina. Nije lepo kada ne znate šta pričate," rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja