Najnovije vesti

ALARMANTNO UPOZORENJE NASA: Zemlja gori, a biće još gore - 2016. biće najtoplija godina ikada!
Foto: NASA

Rast temperatura

ALARMANTNO UPOZORENJE NASA: Zemlja gori, a biće još gore - 2016. biće najtoplija godina ikada!

Planeta

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je zabrinjavajuću vest da je april ove godine najtopliji mesec otkako se meri temperatura, kao i da je mart bio najtopliji u poslednjih 136 godina, a Ekjuveder (Accuweather) je u dugoročnoj prognozi objavio da Balkan ovog leta čekaju paklene vrućine i suša.

Ti podaci pokazuju da je rast globalne temperature konstanta, koja bi svet trebalo ozbiljno da zabrine.

 

Američka agencija je prošlog meseca upozorila da su oktobar, novembar i decembar 2015. i januar i februar ove godine oborili rekorde u globalnim temperaturama i da će će se taj trend nastaviti. Kako tvrdi NASA u novom izveštaju, temperatura na globalnom nivou u aprilu viša je za 1,1 odsto u odnosu na merenja od 1951-1980, čime je april postao šesti mesec zaredom koji je premašio ranije izmerene temperature, navodi Independent.

 

"Ovo je zaista velika informacija. Trenutno smo u poziciji gde ne znamo kako će se stvari odvijati. Znali smo da El Ninjo ima uticaja, ali mislim da niko nije očekivao ovakav skok", rekao je meteorolog Erik Holthaus. On je dodao da stručnjaci smatraju da je globalna temperatura u posljednjih godinu dana porasla za 25 odsto u odnosu na merenja iz 1880. godine.

 

Gavin Šmit, direktor NASA Instituta Godard za svemirska istraživanja, zaključio je da naučnici već sa sigurnošću mogu predvideti da će 2016. biti najtoplija godina ikada.

 

Pakleno leto pred nama (Foto; Ekjuveder)
Pakleno leto pred nama (Foto; Ekjuveder)

I Ekjuveder (Accuweather) juče je objavio dugoročnu prognozu za leto po kojoj Balkan i Italju čeka pakleno leto. Ova područja obojena su crvenom bojom.

 

"Ovo bi moglo da bude najtoplije leto na Balkanu u poslednjih nekoliko godina", kazao je meteorolog Ekjuvedera Alen Pepert. Na jugu Balkana, osim vrućina, poljoprivrednicima će probleme stvarati velika suša. Najtoplije će biti krajem juna i početkom avgusta, kada će postojati i najveća opasnost od požara.

 

Osim na Balkau i u Italiji, tokom jula biće vruće i u Rumuniji, Moldaviji, Mađarskoj, Slovačkoj.

 

Ako je za utehu, ove godine biće manje pakleno vrelih dana nego prošle godine: očekuje se "samo" 20 dana s temperaturama višim od 32 stepena.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...