KO JE NOVI PREMIJER TURSKE: Najverniji saradnik Erdogana optuživan za seksizam
Foto: AP

Biografija

KO JE NOVI PREMIJER TURSKE: Najverniji saradnik Erdogana optuživan za seksizam

Planeta -

Binali Jildirim koji je danas izabran za lidera vladajuće Stranke pravde i razvoja i formalno postao novi premijer Turske, jedan je od najvernijih saradnika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i glavni promoter njegovih planova o radikalnim promenama u zemlji.

Raskol između Erdogana i doskorašnjeg premijera Ahmeta Davutoglua izbacio je u prvi plan 60-godišnjeg Jildirima, kao jedinog kandidata za vođu vladajuće stranke na njenom vanrednom kongresu u Ankari. Jildirim, do danas ministar saobraćaja i komunikacija, u javnosti poznat kao slab govornik, potiče iz skromne porodice iz provincije Erzindžan u Anadoliji i dugogodišnji je prijatelj predsednika Erdogana, prateći njegov uspon od gradonačelnika Istanbula 1994. godine, do mesta najmoćnijeg u zemlji.

Analitičari procenjuju da će Jildirimova glavna misija biti realizovanje Erdoganovih planova o promeni ustava i prenošenju izvršnih ovlašćenja premijera na predsednika države, čime bi sistem vlasti u Turskoj transformisao od parlamentarnog u predsednički. Na prošlogodišnjem kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja, Jildirima je podržala većina delegata, ali je morao da se povuče jer je Erdogan za premijera izabrao Davutoglua.

Lojalnost Erdoganu omogućila mu je da utiče na kadrovsku politiku stranke, ali i da zadrži sigurnu funkciju ministra saobraćaja i komunikacija, na kojoj je nepekidno od 2002. godine. Jildirim, kao Erdoganov čovek od poverenja, upravlja njegovim grandioznim infrastrukturnim projektima koje su oštro kritikovali članovi opozicije i aktivisti za zaštitu životne sredine, i koji su iz korena izmenili izgled i Istanbula, i Turske. Za potrebe izgradnje trećeg međunarodnog aerodroma u Istanbulu, kroz koji će moći da prođe 150 miliona putnika godišnje, iskrčene su ogromne šumske površine, a radovi će biti okončani iduće godine.

Tu su još i ambiciozni planovi o izgradnji trećeg mosta na Bosforu, koji će nositi ime sultana Selima Prvog, koji je u 16. veku uništio oko 40.000 Alavita, pripadnika manjinske liberalne muslimanske zajednice, a planira se i kanal između Crnog i Mramornog mora, koji će poboljšati pomorski saobraćaj kroz zakrčeni Bosfor. Jildirim je bio uz Erdogana prilikom osnivanja stranke 2001. godine, a na parlamentarnim izborima sledeće godine Erdogan je postao premijer, što je zabrinulo sekularne struje u zemlji, koje su ga smatrale diktatorom i islamistom.

Budući turski premijer takođe je predmet polemike i kontroverzi, jer je 2004. odbio da podnese ostavku, uprkos optudžbama opozicije da kao ministar saobraćaja nije preduzeo potrebne mere da spreči nesreću u kojoj je izgoreo brzi voz i stradalo 40 putnika. Jildirim, otac troje dece, optuživan je i za seksizam, jer je 2005. njegova supruga fotografisana kako sama obeduje za jednim stolom, dok on sedi za susednim, u društvu muškaraca. Prema pisanju turskih medija, Erdogan će posle konvencije stranke uputiti Jildirimu poziv za sastavljanje nove vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track