FBI NE ŽELI DA JAVNOST VIDI OVE INFORMACIJE: Skrivaju bazu biometrijskih podataka miliona ljudi
Foto: Profimedia

Tajni podaci

FBI NE ŽELI DA JAVNOST VIDI OVE INFORMACIJE: Skrivaju bazu biometrijskih podataka miliona ljudi

Planeta -

Federalni istražni biro (FBI) pokušava da spreči objavu informacij o svojoj biometrijskoj bazi podataka koja sadrži otiske prstiju, sliku lica, sken oka i glasovne skenove miliona Amerikanaca.

Odeljenje za pravosuđe je došlo sa predlogom da se podaci o biometrijskog bazi izuzmu od javnog otkrivanja. Oni smatraju da sistem za identifikaciju (NGI) ne bi trebalo da bude predmet Zakona o privatnosti, koji zahteva od federalnih agencija da daju ljudima pristup podacima koji su prikupljeni o njima, "dopuštajući im da provere i ispravnost ako je potrebno."

Predlog omogućava pojedincima da vide zapise, ili čak broj tih evidencija, bi mogao bi ugroziti krivične istrage ili "nacionalne bezbednosne napore", potencijalno otkrivajući "osetljive tehniku istrage", ili pružajući informacije koje bi mogle pomoći da se "izbegne detekcija".

Baza podataka sadrži biometrijske podatke o ljudima koji su dali otiske prstiju poslodavcima, ili za dozvolu i provere, kao i osuđenih kriminalaca i onih koji su osumnjičeni za malverzacije čak i na kratko vreme, tvrdi Underground Reporter.

Prema ovom predlogu FBI bi trebalo da bude u stanju da zadrži podatke koje je sakupio o pojedincima, čak i ako je kasnije utvrđeno da nisu uradili ništa ilegalno.

FBI tvrdi da zadržane podatke može da se koristi za "utvrđivanje obrazaca aktivnosti i pružanja krivičnog vođstva".Predlog je otvoren za komentare do 6. juna.

Prepoznavanje lica se koristi i van domena primene zakona, pa tako jedan noćni klub u Sidneju koristi tu tehnologiju da identifikuje klabere za koje se ranije utvrdilo da su se loše ponašali, kako bi ih sprečili da uđu ponovo.

Sada postoje čak i aplikacije za prepoznavanje lica koje mogu da identifikuju strance na ulici. Iako ovo može biti sjajna vest za "progonitelje" na mrežama, to je manje sjajno za one koji nisu skloni da otkrivaju svoj identitet slučajnim prolaznicima.

U međuvremenu, postoje kompanije koje proizvode softver koji može zbuniti ili prevariti programe za prepoznavanje lica.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track