"EVROPA MOŽE DA UMRE": Makron kaže da ona mora da pokaže da NIJE VAZAL AMERIKE, koja više brine o samoj sebi i KINI (VIDEO)
Foto: EPA Harish Tyagi

GOVOR NA UNIVERZITETU SORBONA

"EVROPA MOŽE DA UMRE": Makron kaže da ona mora da pokaže da NIJE VAZAL AMERIKE, koja više brine o samoj sebi i KINI (VIDEO)

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da Evropa "može da umre" i poručio da Amerika više brine o "sebi samoj" i Kini nego o Starom kontinentu.

Britanski Dejli telegraf prenosi da je Makron u govoru kazao da su dani u kojima je Vašington obezbeđivao bezbednost Evrope okončani nakon invazije koju je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo na Ukrajinu i time doveo rat u evropsko zadnje dvorište.

Makron je pozvao na produbljivanje evropske bezbednosne saradnje i sugerisao da bi francuski nuklearni arsenal mogao da pruži bezbednosne garancije EU.

- Rat je na evropskoj teritoriji i vodi ga neko ko ima nuklearnu moć. Iran će uskoro imati nuklearnu moć, a to takođe menja stvari u velikoj meri - ocenio je šef Jelisejske palate.

Dojče vele prenosi da je Makron u obraćanju na Univerzitetu Sorbona pozvao i uspostavljanje "ujedinjenije, suverenije i demokratskije" Evrope u trenutku kada se ona suočava sa brojnim geopolitičkim i ekonomskim izazovima.

- Mora da budemo jasni u vezi sa činjenicom da je naša Evropa smrtna, ona može da umre - rekao je Makron.

Emanuel Makron
foto: EPA Gonzalo Fuentes Pool

On je naveo da opstanak Evropske unije "zavisi samo od naših izbora", misleći na zemlje članice EU.

Makron je upozorio da su se "pravila igre" promenila i da Evropa "nije naoružana za suočavanje sa rizicima".

Dojče vele podseća da je predsednik Francuske odavno pozivao zemlje EU da se postave kao kohezivan geopolitički blok zbog rivalstva sa SAD i Kinom.

Navodi se da on takođe snažno podržava politiku postizanja "strateške autonomije" koju zastupa i Brisel.

Makron je danas optužio Vašington i Peking da su odlučili da "prestanu da poštuju pravila trgovine" i da takva politika može da dovede do "osiromašenja" Evrope.

- Evropa mora da pokaže da nikada nije vazal SAD i da takođe zna kako da razgovara sa svim drugim regionima sveta - kazao je Makron.

Makron: Rusija ne sme da pobedi

Predsednik Francuske je ocenio da "rat u Ukrajini predstavlja osnovnu opasnost po evropsku bezbednost".

- Uslov svih uslova za našu bezbednost jeste da Rusija ne pobedi u ovom ratu u kojem je izvela agresiju - rekao je Makron.

03:34

EVROPA BI MOGLA DA UMRE! Šokantan govor francuskog predsednika Emanuela Makrona

(Kurir.rs/The Daily Telegraph/Deutsche Welle/Preveo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track