"OBUZDAJTE SE ILI STIŽE NACIONALNA GARDA": Propalestinski demonstranti na kampusu vređali prvog kongresmena AMERIKE (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA Justin Lane, EPA Sarah Yenesel

INCIDENT TOKOM GOVORA MAJKA DŽONSONA NA UNIVERZITETU KOLUMBIJA

"OBUZDAJTE SE ILI STIŽE NACIONALNA GARDA": Propalestinski demonstranti na kampusu vređali prvog kongresmena AMERIKE (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Propalestinski protesti u SAD proširili su se na još više univerzitetskih kampusa, što je dovelo do reakcije Majka Džonsona, predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa.

On je juče posetio Univerzitet Kolumbija u Njujorku i rekao da će “ako se demonstracije ne obuzdaju ubrzo biti prikladan trenutak za Nacionalnu gardu”.

Demonstracije su u sredu organizovane na Univerzitetu Južne Kalifornije i u Teksasu, gde je došlo do sukoba između studenata i policije u opremi za razbijanje nereda, a privedeno je više od 20 ljudi.

Pokret je počeo na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, gde je prošle nedelje uhapšeno na desetine nakon što su univerzitetske vlasti, posle više upozorenja i navoda da se krši pravilnik te institucije, pozvale policiju da interveniše.

Jevrejski studenti su u više kampusa optužili demonstrante za pretnje nasiljem, antisemitizam i podršku Hamasu, organizaciji koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku. Demonstranti negiraju ove optužbe.

Majk Džonson, predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa
Majk Džonson, predsedavajući Predstavničkog doma Kongresafoto: EPA Sarah Yenesel

Ali proizraelske pristalice i drugi koji su zabrinuti za bezbednost kampusa, ukazivali su na antisemitske incidente i tvrdili da se u kampusima podstiču zastrašivanje i govor mržnje.

Džonson je rekao novinarima u kampusu Kolumbije da namerava da zahteva od američkog predsednika Džoa Bajdena da „preduzme akciju“ i upozorio da demonstracije „stavljaju mete na leđa jevrejskih studenata u Sjedinjenim Državama“.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da Bajden podržava slobodu govora.

- Predsednik veruje da su sloboda govora, debata i nediskriminacija na fakultetima važni - rekla je ona novinarima.

Amerika, SAD, protesti
foto: AP Stefan Jeremiah

Najnoviji sukob na Bliskom istoku počeo je 7. oktobra napadom Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno 1.200, a oteto 253 ljudi. Izrael je odgovorio ofanizivom na Gazu u kojoj je do sada ubijeno više od 34.000 ljudi, prema podacima lokalanog ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas.

Studenti demonstranti tvrde da se solidarišu sa Palestincima i traže od uprava univerziteta da prekinu sve veze sa kompanijama koje su povezane sa Izraelom.

Tokom govora u Kampusu, koji je publika više puta prekidala, Džonson je pozvao predsednicu univerziteta da podnese ostavku.

- Jednostavno ne možemo dozvoliti da ova vrsta mržnje i antisemitizma cveta u našim kampusima, i to mora biti zaustavljeno. Oni koji vrše ovo nasilje treba da budu uhapšeni. Danas sam ovde i pridružujem se svojim kolegama i pozivam predsednicu Šafik da podnese ostavku ako ne može odmah da uvede red u ovaj haos - rekao je Džonson.

Amerika, SAD, protesti
foto: EPA Sarah Yenesel

Kada su Džonson i republikanski članovi Kongresa prišli da počnu da govore, začuli su se glasni zvižduci.

Tokom govora je bilo dobacivanja iz mase i uvreda na račun Džonsona, na šta je on odgovorio: „Uživajte u slobodi govora”.

Džonsonova poseta Kolumbiji usledila je u trenutku kada su vlasti rasporedile policiju u opremi za nerede na Univerzitetu Teksasa u Ostinu, gde su stotine demonstranata organizovale bučnu šetnju, uzvikujući „Dole okupacija“.

Amerika, SAD, protesti
foto: EPA Sarah Yenesel

Policija je saopštila da je uhapsila više od 20 ljudi, a guverner države Greg Abot je pozvao na brzo kažnjavanje.

- Ovim demonstrantima je mesto u zatvoru. Studenti koji se pridružuju mržnjom punim antisemitskih protesta na bilo kom javnom koledžu ili univerzitetu u Teksasu treba da budu isključeni - napisao je on na društvenim mrežama.

Policija je bila na licu mesta u Los Anđelesu nakon što je stotine studenata započelo ono što su nazvali okupacijom u kampusu Univerziteta Južne Kalifornije.

Nacionalna garda Njujorka
Nacionalna garda Njujorkafoto: EPA Justin Lane

Studenti su uzvikivali „Oslobodite Palestinu“ kao i kontroverzni slogan „Od reke do mora, Palestina će biti slobodna“, što neki tumače kao poziv na uništenje države Izrael koja se nalazi između reke Jordan i Sredozemnog mora.

- Svi mi samo pokušavamo da se zalažemo za našu braću i sestre u Palestini koji trenutno nemaju pravo glasa - rekla je studentkinja biologije Jasin El-Magarbel za AFP.

Univerzitet je saopštio da zatvara kampus za spoljne posetioce, iako će se nastava i druge aktivnosti nastaviti. Studenti su takođe pokrenuli proteste u školama uključujući Jejl, MIT, UC Berkli, Univerzitet Mičigen, Braun i Harvard.

Televizija NBC je izvestila da se FBI koordiniše sa univerzitetima oko antisemitskih pretnji i mogućeg nasilja u vezi sa tekućim talasom protesta.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

Bonus video:

02:50

SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track