BITKA ZA SUDANSKO ZLATO: Ovde ratuju specijalci Zelenskog sa vagnerovcima, a i Ukrajina i Rusija imaju JAKOG ARAPSKOG SAVEZNIKA
Foto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia, AP Gavriil Grigorov, AP Mindaugas Kulbis, Printscreen

ANALIZA BBC

BITKA ZA SUDANSKO ZLATO: Ovde ratuju specijalci Zelenskog sa vagnerovcima, a i Ukrajina i Rusija imaju JAKOG ARAPSKOG SAVEZNIKA

Planeta -

U septembru 2023. godine, održao se neočekivani sastanak na neobičnom mestu.

Dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pravio stanku na irskom aerodromu Šenon u povratku sa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, sastao se sa sudanskim liderom generalom Abdelom Fatahom Al Burhanom.

Dvojica lidera razgovarala su o pitanjima međunarodne bezbednosti i „pretnjama ilegalnih grupa koje finansira Rusija".

Prema kabinetu Zelenskog, sastanak na visokom nivou na aerodromu koje se često koristi za dopunjavanje goriva na transatlantskim letovima nije bio „unapred zakazan".

Ali, ukrajinske specijalne snage su navodno odigrale ključnu ulogu u njegovom održavanju.

U to vreme je Sudan bio pogođen okršajima redovne vojske i paravojnih formacija poznatih kao Snage za brzu podršku (RSF).

Okršaji su bili direktna posledica surove borbe za prevlast u okviru vojnog liderstva zemlje: general Abdel Fatah Al Burhan, šef oružanih snaga i praktično predsednik zemlje s jedne strane, i njegov bivši zamenik i lider RSF, general Muhamed Hamdan Dagalo, poznat i kao Hemeti, sa druge.

U sukobu su poginule hiljade ljudi, milioni su morali da napuste domove ili pobegnu u druge zemlje, a lokalna privreda je pretrpela težak udarac.

Abdel Fatah al Burhan i Volodimir Zelenski
Abdel Fatah al Burhan i Volodimir Zelenskifoto: Handout / AFP / Profimedia

Nedavno su počeli da pojavljuju izveštaji o tome kako je i zašto Ukrajina navodno podržala sudansku vladu tokom ovih sukoba.

Prema Volstrit džurnalu, ukrajinski vojnici su pomogli general Al Burhanu da pobegne iz glavnog grada Kartuma u avgustu 2023. godine kad su njegov štab opkolile RSF.

Oko stotinu operativaca ukrajinskih specijalnih snaga koje predvodi obaveštajac poznat samo kao „Timur" stigli su u Sudan posle telefonskog razgovora Al Burhana i Zelenskog.

Prema Volstrit džurnalu, ukrajinska jedinica nije pomogla samo u Al Burhanovoj evakuaciji, već je i promenila tok rata u Sudanu poslavši dronove „sa pogledom iz prvog lica" (FPV) i vršeći noćne napade na RSF.

U komentaru za BBC, ukrajinska obaveštajne služba nije ni potvrdila ni negirala izveštaje o učešću Kijeva u ratu u Sudanu, navevši da „ona sprovodi aktivnosti u različitim geografskim oblastima gde je neophodno zaštititi ukrajinske nacionalne interese".

Šta Vagner traži u Sudanu?

U februaru se pojavio snimak na kom se navodno vide ukrajinski operativci kako vrše inspekciju na izrešetanom vojnom vozilu sa telom mrtvog ruskog vojnika u njemu.

Vozilo je nosilo oznake ruske plaćeničke grupe Vagner.

Sudan, Vagnerovci
foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Alamy / Profimedia

U drugom delu istog snimka, vide se ukrajinski vojnici kako ispituju zarobljene ruske vojnike.

„Koji je vaš cilj ovde?", pita jedan ukrajinski oficir.

„Da svrgnemo lokalnu vlast", odgovora vojnik.

Nije odmah očigledno kada ili gde u Sudanu je nastao ovaj snimak, a BBC ne može to nezavisno da potvrdi.

Ruska grupa Vagner prisutna je u Sudanu od mnogo pre nego što su izbili sukobi između sudanske vojske i RSF.

Prvi snimci Vagnerovih plaćenika u Sudanu datiraju najmanje iz 2017. godine.

U to vreme je izvešteno da su ruski plaćenici učestvovali u obučavanju sudanskih vojnika i navodno pomagali lokalnim snagama bezbednosti da uguše proteste.

Posle smrti njihovog osnivača Jevgenija Prigožina u avgustu 2023. godine, Vagnerove jedinice koje operišu u Africi, pa i u Sudanu, prešle su pod kontrolu ruskih specijalnih službi.

Sudan
foto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

Čini se da su sada Vagnerovi plaćenici koji podržavaju RSF glavna meta Ukrajinaca u Sudanu, prema analitičarki BBC Monitoringa Beverli Očieng.

„Prema izveštajima koji su se pojavili o tome šta ukrajinske jedinice rade u Sudanu čini se da su one više usredsređene na ometanje Rusije nego na davanje podrške sudanskoj vojsci u borbi protiv RSF", kaže ona.

Ukrajinske vlasti su iznova optužile grupu Vagner za ratne zločine.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budamov nagovestio je da su neki plaćenici stacionirani u Sudanu možda učestvovali u ratu u Ukrajini.

„Svi ruski ratni zločinci, koji su se borili, bore se ili će se boriti protiv Ukrajine biće kažnjeni bilo gde na planeti", rekao je on.

Ukrajina takođe pokušava da prekine finansiranje ruskih plaćenika u Sudanu, prema Muradu Batalu Šišaniju, iz Napomena o političkom nasilju, londonskoj ekspertskoj grupi.

„Hemeti je najveći saveznik Rusije u Africi, uglavnom preko Vagnerove grupe. On kontroliše zlato, glavni izvor finansija za Vagner", kaže on.

general Abdel Fatah Burhan, Sudan
foto: Ebrahim Hamid / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, EPA Mikhail Metzelsputnikkremlin P, EPA Radek Pietruszka, Shutterstock

Prema izveštaju CNN iz 2022. godine, Rusi učestvuju u rudarenju i trgovini zlatom u Sudanu i poslali su 16 aviona punih zlata iz Sudana za Siriju.

Planove da se napadne rusko posao sa zlatom u Sudanu potvrdio je izvor Volstrit džurnala u ukrajinskoj vojnoj obaveštajnoj službi.

Poraz Hemetija i učvršćivanje ukrajinskih veza sa Sudanom bi takođe mogli da ometu ruske planove za otvaranje vojne baze u Port Sudanu na Crvenom moru.

„Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj"

Neki analitičari zovu ono što se dešava u Sudanu „tipičnim ratom preko posednika" - sukobom u kom učestvuju treće države, svaka štiteći vlastite interese.

„Hemetija podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija, dok Al Burhan postojano dobija rat uz podršku saudijskih sredstava i ukrajinskih snaga", kaže Glen Hauard, bivši šef Džejmstaun Fondacije, vašingtonske istraživačke organizacije.

Ukrajina takođe pokušava da izgradi imidž države sposobne da ugrozi ruske položaje bilo gde, prema Nikolasu A. Herasu, iz vašingtonskog Instituta Nju lajns.

„Sporazum između Zelenskog i Al Burhana je tip pogodbe 'neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj'", kaže on.

„On za Ukrajinu funkcioniše kao način da pokaže međunarodnoj zajednici da će se Zelenski sukobiti sa Putinom u bilo koje doba, bilo gde, ne samo u Evropi", kaže on.

Ukrajina, Vagnerovci, Sudan
foto: Printscreen/Youtube/KyivPost

Međutim, ukrajinske sposobnosti u Sudanu za sada su ograničene zbog tekućeg rusko-ukrajinskog rata, a Kijev može da opskrbi afričkog saveznika samo malim jedinicama specijalnih snaga.

S druge strane, rusko prisustvo u Sudanu ostaje mnogo održivije.

„Rusija ima veće ekspedicione sposobnosti u Sudanu preko grupe Vagner, sa bataljonima boraca koje podržavaju artiljerija i raketni sistemi zemlja-zemlja, i koje pružaju logističku pomoć RSF", kaže Heras.

(Kurir.rs/BBC na srpskom/Preneo: N. V.)

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track