Kornjače u bliskom srodstvu sa krokodilima i pticama

Kornjače u bliskom srodstvu sa krokodilima i pticama

Planeta -
Poreklo kornjača, koje su evoluirale pre 200 do 300 miliona godina, dugo je naučnicima zadavalo glavobolju

LONDON - Kornjače su u bližem srodstvu sa krokodilima i pticama nego sa zmijama i gušterima, smatraju naučnici koji tvrde da su rešili misteriju evolucije ove neobične životinje. Poreklo kornjača, koje su evoluirale pre 200 do 300 miliona godina, dugo je naučnicima zadavalo glavobolju, budući da njena fiziologija ukazuje na pripadnost drugoj grani porodičnog stabla od one na koju upućuju njeni geni.

"Evolutivno poreklo kornjača stvaralo je zabunu u razumevanju evolucije kičmenjaka", navode istraživači u studiji objavljenoj u časopisu "Biology Letters" britanskog Kraljevskog društva. Oni ističu da je njihova studija, dosad najveća te vrste, konačno rešila ovu zagonetku.

"Naše istraživanje jasno pokazuje da je svojom genetskom istorijom, kornjača u bližem srodstvu sa pticama i krokodilima", kazao je za AFP Nikolas Kroford sa Bostonskog univerziteta. Na osnovu proučavanja njene anatomije i fosila, naučnici obično smeštaju kornjače u porodicu lepidosauria, kojoj pripadaju zmije, gušteri i tuatare, retke životinje nalik gušterima.

Genetska proučavanja ukazuju, međutim, da ove oklopne životinje imaju više zajedničkog sa pticama i krokodilima koji čine grupu arhosaurusa u koju, takođe, spadajau davno izumrli dinosaurusi. To potvrđuje dosad najopsežnije genetsko istraživanje koje je dalo deset puta više informacija od svih prethodnih studija, kazao je Kroford. Njegov tim je uporedio DNK dve vrste kornjača sa DNK nekoliko drugih životinja među kojima su kukuruzna zmija, američki aligator, tuatara, zebra i kokoška.

Kroford smatra da je do istorijske konfuzije delimično došlo zbog toga što kornjače dele iste ključne fizičke karakteristike sa gušterima, zmijama i tuatarama, poput trokomornog srca, a imaju vrlo malo zajedničkih crta sa krokodilima i zmijama. Lepidosauria i arhosaurusi imaju zajedničkog reptilskog pretka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja