Olandov avion pogodio grom, krenuo kod Merkelove
Foto: REUTERS

Prvi predsednikov dan

Olandov avion pogodio grom, krenuo kod Merkelove

Planeta -
Oland ostao nepovređen i u Berlin se uputio drugim avionom, ali će kasniti sat i po

PARIZ - Predsednički avion sa novoizabranim šefom francuske države Fransoa Olandom, udario je danas grom na putu za Berlin zbog čega je bio primoran da se vrati u Pariz, ali je Oland ostao nepovređen i u Berlin se uputio drugim avionom, javio je Rojters pozivajući se na izvore iz predsednikovog okruženja. Oland će tako, kako se očekuje, sa kašnjenjem od jednog i po sata, doći na prvi susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Fransoa Oland danas je i zvanično postao predsednik Francuske, pošto je od odlazećeg šefa države Nikole Sarkozija preuzeo dužnost tokom ceremonije u Jelisejskoj palati, i tako postao prvi socijalistički predsednik Republike posle Fransoa Miterana. Sarkozi je čestitao Olandu ispred predsedničke palate, a potom ga je uveo unutra da bi mu, iza zatvorenih vrata, predao nuklearne kodove i druga tajna dokumenta, pred kratku ceremoniju polaganja zakletve u prisustvu 400 zvanica, prenele su agencije.

Pobedivši u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj 6. maja, Oland je danas i zvanično postao 24. predsednik Francuske, a sedmi predsednik Pete Republike posle De Gola, Pompidua, Žiskara, ali i prvi koji je raskinuo sa tradicijom "spektakularnog" preuzimanja dužnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track