Rusi pišu novi udžbenik iz istorije

Ruše stereotipe

Rusi pišu novi udžbenik iz istorije

Planeta -
U poslednjih nekoliko godina, pojavilo se nekoliko istorijskih udžbenika koji pokušavaju da rehabilituju Staljina

MOSKVA - Novi udžbenik iz ruske istorije biće uskoro objavljen u Moskvi "kako bi se stvorila pozitivna slika o Rusiji danas kod samih Rusa ali u svetu", saopštilo je danas rusko ministarstvo za obrazovanje i nauku. Udžbenik, koji će se proučavati u školama, imaće "izmene o stereotipu" koji se pojavio posle pada Sovjetskog Saveza 1991. godine i u kojem se "minimalizuju uloge nekih poznatih istorijskih ličnosti koji čine slavu i ponos Rusije", navodi se u saopštenju, ali se ne precizira o kojim ličnostima je reč. U poslednjih nekoliko godina, pojavilo se nekoliko istorijskih udžbenika koji su izazvali negodovanje u Rusiji zbog pokušaja rehabilitacije sovjetskog lidera Staljina.

U novom udžbeniku treba da se "osudi faslfikovanje istorije" koje se koristi za umanjenje međunarodnog ugleda Rusije, navelo je ministarstvo.

Zapadnu verziju istorije u kojoj se pominje sovjetska okupacija Estonije, Litvanije i Letonije od Drugog svetskog rata do pada Sovjetskog Saveza, ruske vlasti smatraju falsfikovanjem istorije.

Za Moskvu reč je o oslobađanju te tri zemlje koje su se posle dobrovoljno integrisale u Sovjetski Savez.

Vladimir Putin je 2007. godine rekao istoričarima da udžbenici treba da "bude osećaj ponosa" a ne "osećaj krivice" kod novih generacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track