Novi premijer Žan-Mark Ero preuzeo dužnost

Svečanost u palati Matinjon

Novi premijer Žan-Mark Ero preuzeo dužnost

Planeta -
Preuzeo dužnost od dosadašnjeg predsednika vlade Fijona i počeo da sastavlja novi kabinet

PARIZ - Žan-Mark Ero, kog je novi francuski predsednik Fransoa Oland dan ranije imenovao za premijera, danas je i zvanično, u palati Matinjon u Parizu, preuzeo dužnost od dosadašnjeg predsednika vlade Fransoa Fijona i počeo da sastavlja novi kabinet.

Bivši profesor nemačkog jezikaVeć na početku svog prvog radnog dana, premijer Ero (62), bivši profesor nemačkog jezika i dugogodišnji Olandov saradnik, počeo je da sastavlja novu vladu, koju će predložiti šefu države, a sastav kabineta novog francuskog predsednika biće objavljen kasnije tokom dana, prenele su agencije.

Prva sekretarka francuske Socijalističke partije Martin Obri, predstavnica "stare škole", neće biti članica nove vlade, nasuprot prvobitnim očekivanjima da bi ona mogla biti postavljena na neku važnu funkciju, a čak se nagađalo i da će biti imenovana za predsednicu vlade, rekao je Rojtersu njen neimenovani bliski saradnik.Nekadašnji gradonačelnik NantaEro, gradonačelnik Nanta od 1989. i šef socijalističkog poslaničkog kluba u parlamentu od 1997, prvi je socijalistički šef francuske vlade posle Lionela Žospena koji je na toj dužnosti bio od 1997. do 2002. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track