Najviši vodostaj za 35 godina

(FOTO, VIDEO) KURIR NA LICU MESTA: Ovako izgleda poplavljeni Pariz!

Planeta -

Naš reporter koji izveštava sa Rolan Garosa, snimio je danas poplavljeni centar Pariza i šetalište oko reke Sene.

Broj žrtava poplava u Francuskoj koje traju već danima, povećan je na četiri, a biće potrebno i do 10 dana da se nivo reke Sene vrati na normalu.

Foto: Milan Nastić
Foto: Milan Nastić

Premijer Manuel Vals izjavio je danas da su četiri osobe stradale u poplavama, a da su 24 povređene. Time je ukupan broj žrtava poplava koje su pogodile Evropu prethodnih dana povećan na 17.

Foto: Milan Nastić
Foto: Milan Nastić

Francuska meteorološka služba je danas saopštila da je upozorenje na poplave na snazi u 14 regiona, uglavnom u centralnim i zapadnim delovima Francuske, uključujući Pariz.

Foto: Milan Nastić
Foto: Milan Nastić

Vals je rekao da nivo reke Sene u Parizu opada "sporo ali stalno" i najavio nekoliko ministarskih sastanaka sledeće sedmice o finansijskoj pomoći ljudima koji su pogođeni poplavama. Nivo Sene je tokom prethodne noći bio oko 4,5 metara iznad proseka, što je najviši vodostaj u prethodnih skoro 35 godina.

Foto: Milan Nastić
Foto: Milan Nastić

Vodostaj reke Sene u Parizu jutros je nešto opao po prvi put u poslednjih nedelju dana, nakon što je prethodnih dana Sena na više mesta probila branu, a vodostaj se približio svom 30-godišnjem maksimumu, javljaju francuski mediji.

Foto: Milan Nastić
Foto: Milan Nastić

Trenutno vodostaj iznosi 6,07 metara iznad uobičajenog nivoa, pokazuju podaci francuske Hidrometeorološke službe, a prenela je agencija AFP. Vodostaj je toliko iznosio i u petak naveče, nakon čega je porastao na 6,09 metara, što je izazvalo uvođenje vanrednih mera.

Zbog poplava su u Parizu zatvorene pojedine stanice pariskog metroa i neke od najvećih znamenitosti francuske prestonice, uključujući muzeje i parkove, javili su lokalni mediji.

Foto: Milan Nastić
Foto: Milan Nastić

Muzeji Luvr i Orsej su zatvoreni za posetioce, a zaposleni su počeli da premeštaju umetnička dela sa nižih na više spratove kako bi izbegli oštećenja usled nadiranja vode, prenosi britanski Bi-Bi-Si. Predviđa se da će vodostaj Sene porasti na čak 6,5 metara, a malo je verovatno da će se on smanjiti tokom vikenda, s obzirom da se očekuju nove padavine.

Nakon što se Sena izlila na pariske ulice, iz predostrožnosti su zatvorene metro stanice Sen Mišel i Klini-La Sorbon. Mostovi na Seni su takođe zatvoreni, a zabranjen je i saobraćaj svih brodova osim onih koji učestvuju u naporima spasavanja.

Foto: Milan Nastić
Foto: Milan Nastić

Osoblje zaposleno u muzeju "Luvr" je počelo da premešta 250.000 umetničkih dela iz podruma na više spratove, zbog rizika od poplava.

Rekordan vodostaj Sene u Parizu je zabeležen 1910. godine i iznosio je 8,62 metra.

Snimio: Milan Nastić

(EKP/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track