EVROPA DOBIJA NOVU SUVERENU DRŽAVU? Ključni događaji očekuju se 2017! Evo šta sledi
Foto: Reuters Jun 2015

Pripreme u toku

EVROPA DOBIJA NOVU SUVERENU DRŽAVU? Ključni događaji očekuju se 2017! Evo šta sledi

Planeta -

Predsednik severoistočne španske pokrajine Katalonije, Karles Pudždemon (53), rekao je kako će 2017. proces odvajanja Katalonije od Španije ući u fazu iz koje više neće biti povratka čime bi Evropa trebalo da dobije novu suverenu državu.

"U 2017. će nezavisnost ući u fazu nakon koje više nema povratka zbog demokratske odluke građana. Naš zadatak je da pripremimo sve za taj trenutak", rekao je Pudždemonu u razgovoru za španske dnevne novine El Pais.

U septembru je na regionalnim izborima pobedila koalicija desnih i levih stranaka "Zajedno za Da" koja je u roku od 18 meseci najavila razdruživanje pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika. Prošle nedelje je u katalonskom parlamentu izglasano stvaranje katalonske agencije za socijalnu zaštitu, što je označeno prvim zakonom prema stvaranju samostalne države.

Preostala dva područja koja nameravaju promeniti novim zakonima su poreski sitem, koji više ne bi bio u nadležnosti Španije, i pravosuđe.

U katalonskom parlamentu je 72 od 135 zastupnika za stvaranje republike Katalonije.

"Pre 2012. u parlamentu nas je bilo samo 12 zastupnika za nezavisnost. Sada nas je 72, što je jasna većina", rekao je Pudždemon koji je u januaru proglašen za predsednika.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala jednostrano odcepljenje Kosova od Srbije. Ovaj mesec, 26. juna, u zemlji se održavaju novi parlamentarni izbori nakon što četiri vodeće stranke nisu uspele oformiti vladu posle izbora u januaru.

"Nakon tih izbora želimo da čujemo predlog buduće španske vlade o organizovanju referenduma u Kataloniji. Slušaćemo predloge, ali od referenduma ne odustajemo", izjavio je Pudždemon.

Od četiri vodeće stranke samo Podemos (Možemo), stranka koja se protivi merama štednje, podržava ideju o organizovanju referenduma po uzoru na referendum u Škotskoj 2014. godine. Ta je stranka dobila 69 od 350 zastupnika nakon izbora u decembru. Njen vođa Pablo Iglesias kaže kako on nije za odvajanje Katalonije ali da građani imaju demokratsko pravo izraziti mišljenje na referendumu.

"Želimo da ljudi glasuju po škotskom modelu. Bila bi dva pitanja, a jedno od njih 'jeste li za nezavisnost'", rekao je predsednik Katalonije. Vladajuća Narodna stranka desnog centra protivi se referendumu napominjući kako je on u suprotnosti sa Ustavom iz 1978. kada je u Španiji uvedena demokratija i prema kojem se referendumi mogu održavati jedino na nivou čitave Španije.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track