Poslanik 274.000 evra mita krio u kutiji za cipele

Dolijao

Poslanik 274.000 evra mita krio u kutiji za cipele

Planeta -
Češki političar David Rat optužen da je nameštao tendere za dotacije iz Evropske unije

PRAG - Istaknuti češki funkcioner, poslanik i član levičarske opozicione Socijaldemokratske partije David Rat uhapšen je zajedno sa još sedam ljudi, pod sumnjom da su primali mito i nameštali tendere za dotacije iz Evropske unije, javile su zapadne agencije.

Državni tužilac Lenka Bradačova izjavila je da je Rat optužen za primanje mita od 274.000 evra. "Uhapšen je odmah pošto je počinio krivično delo. Optužen je da je primio mito", kazala je Bradačova.

Ostalih sedam uhapšenih su optuženi da su oštetili interese Evropske unije, za podmićivanje i uzimanje mita i dogovarali javne nabavke. Čitav slučaj vezan je za bolnicu u Kladnu, gradu zapadno od Praga, za čiju je obnovu novac dala Evropska unija.

Rat je bivši ministar zdravlja, a sada šef regionalnog parlamenta centralne Češke i ima poslanički imunitet.

Predsednica parlamenta Miroslava Nemčova je rekla da je ona odobrila hapšenje, izvršeno u ponedeljak, jer je Rat uhvaćen na delu, s obzirom da je kod sebe, u kutiji za cipele imao 274.000 evra. Da li će on i dalje uživati poslanički imunitet, o tome će odlučiti parlament, navodi AP.

Predstavnik uhapšenog poslanika Rata rekao je da je hapšenje politički napad vlade desnog centra, a tu optužbu odbacili su koalicioni političari.

Ratovo hapšenje usledilo je posle serije korupcionaški skandala koji su potresli češku političku scenu, uključujući i suđenje poslaniku Vit Bartu koji je u aprilu osuđen na 18 meseci zatvora uslovno, jer je podmićivao partijske članove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track