MOSKVA SE SPREMA ZA RAT SA NATO: Ruski bombarderi vežbaju uništenje raketnog štita u Rumuniji
Foto: AP

Jasna poruka za NATO

MOSKVA SE SPREMA ZA RAT SA NATO: Ruski bombarderi vežbaju uništenje raketnog štita u Rumuniji

Planeta -

KRIM - Čauda, novi poligon ruskog vazduhoplovstva na Krimu će biti mesto na kome će se tokom cele godine izvoditi borbena obuka pilota bombardera Su-24M i Tu-22M3, sa ciljem isprobavanja dejstva raketa i bombi protiv vodenih i kopnenih ciljeva, piše ruski list Izvestija.

Nesumljivo, novi poligon je deo obećanog paketa odgovarajućih reakcija Rusije na postavljanje američkog antiraketnog štita u Rumuniji.

Urednik vojnog časopisa Arsenal Otečestva, Viktor Murahovski navodi da će nova vojna struktura na Krimu biti deo obližnjeg Opitnog letnog centra Čkalov u Aktjiubinsku, Astrahanska oblast, gde se razvijaju nove vojne metode, sistemi i naoružanje.

"Najteži deo obuke biće vazdušni udari na obalne ciljeve, i udari na vodene ciljeve na moru, kada avioni kreću sa obale. Od raspada Sovjetskog Saveza, rusko vazduhoplovstvo je bilo lišeno ove mogućnosti. Prednost novog poligona je u tome što ima maksimalnu količinu sunčanih dana, tako da se letovi mogu obavljati skoro kao na traci", kaže Murakhovski.

Upotreba raketnih sistema i oklopna pozicije kolone rezultat borac-bombaš borbenim iskustvom u sirijskom kampanje. Ubijanje vodeni ciljeva je najnovija stvar, "- Murakhovski istakao.

Prema rečima ovog stručnjaka, iskustvo uništenja raketnih sistema i oklopnih kolona je stečeno tokom sirijske kampanje, a uništenje vodenih ciljeva će po prvi put biti novi deo obuke. Zato će praksa borbene obuke u Čaudi uključivati ne samo vazdušnu borbu, već i uništenje složenih kopnenih meta - pokretnih komandnih mesta, baterija krstarećih raketa u vreme pre poletanja, uništenje rezervoara i kamionskih kolona u pokretu, i morskih ciljeva.

Komandanti vazdušnih snaga ne otkrivaju detalje obuke pilota. Međutim, glavni urednik časopisa Vzljet, Andrej Fomin kaže da će ona uključivati pravo bombardovanje i takozvano "elektronsko" lansiranje protivbrodskih krstarećih raketa.

Avioni Su-24M i Tu-22M3 imaju borbeno opterećenje od nekoliko tona i nose avionske bombe OFAB-250 i FAB-1500. Osim toga, Tu-22M3 je u stanju da dopuni udar oovog oružja sa krstarećim raketama Ks-22 i Ks-15.

Prema rećima stručnjaka, bombardovanje vodeni ciljeva će verovatno biti ograničeno samo na elektronsko lansiranje, jer je cena protivbrodskih krstarećih raketa previsoka da bi se one rasipale. Istovremeno, elektronska kontrola danas omogućava da se sa visokim stepenom preciznosti izračuna putanja projektila i njegov učinak.

Prema Viktoru Murahovskom, novi centar će poslužiti i za obuku prvog puka palubnih lovaca urađenih na osnovu aviona MiG-29K, koji su počeli obuku na poligonu u Saki. Mig-29 K je jedini borbeni avion sposoban da upotrebi dve potpuno nove protivbrodske krstareće rakete Ks-31 i Ks-35, i novi poligon na Krimu će njegovim pilotima ponuditi nove mogućnosti za unapređenje praktičnih veština.

Profesor Vadim Kozjulin sa Akademije vojnih nauka smatra da posle Sirije, ruski bombarderi sada mogu da vežbaju i na Krimu.

- U kontekstu postavljanja američkog anti-raketnog štita i pravljenja baze u Rumuniji, ovo je poruka za SAD i NATO-a, koji su upozoreni da Moskva neprijateljske akcije na svojim granicama neće ostaviti bez odgovora, kaže Kozjulin.

(Izvestija - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track