GRUŠKO: Centralna i istočna Evropa postaju vojno poprište
Foto: AP

Prepucavanje

GRUŠKO: Centralna i istočna Evropa postaju vojno poprište

Planeta -

Mere NATO o jačanju prisustva na istočnim granicama pretvaraju centralnu i istočnu Evropu u vojno poprište, a reakcija Rusije na to je negativna jer joj to nije potrebno, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Severnoatlantskom savezu Aleksandar Gruško.

U sredu su ministri odbrane zemalja-članica NATO odlučili da se četiri višenacionalna bataljona Alijanse razmeste u tri baltičke zemlje i u Poljskoj po principu neprekidne rotacije.

Veliki deo kontingenta čine vojnici iz Nemačke, Velike Britanije i SAD, a pretpostavlja se da će bataljoni biti razmešteni početkom naredne godine.

Ministri odbrane razmotrili su i osnivanje "rumunske višenacionalne brigade“ koja će biti u sastavu višenacionalne divizije NATO "Jugoistok“ u Budimpešti.

Komentarišući te odluke, Gruško je naveo da je neophodno analizirati sve aktivnosti Amerike i NATO, uključujući rotaciju brigade američke armije, stvaranje skladišta naoružanja i tehnike, vežbe duž ruskih granica i usavršavanje infrastrukture.

Na sve to reagujemo negativno, jer te mere pogoršavaju kvalitet regionalne bezbednosti, suštinski pretvarajući centralnu i istočnu Evropu u vojno poprište. Nama to uopšte nije potrebno, a uvereni smo da to ne odgovara ni interesima istočnih Evropljana, rekao je Gruško, prenosi Sputnik.

On je dodao da će ljudi u istočnoj Evropi pre ili kasnije shvatiti da će, proglasivši sebe državama koje se nalaze na liniji vatre, morati da okuse plodove takvog statusa "uz front“.

Ruski diplomata je istakao da NATO odlično razume da mere koje preduzima ne mogu da ostanu bez odgovora Rusije, kao i da s vojne tačke gledišta Rusija ne vidi razliku između neprekidne rotacije snaga i njihovog razmeštanja na stalnoj osnovi.

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da iznenadne vojne vežbe Rusije nisu transparentne i predvidive, Gruško je naveo da iznenadne provere borbene gotovosti oružanih snaga predstavljaju apsolutno legitiman vid vojne delatnosti, da odgovaraju svim međunarodnim obavezama i da ih rusko vojno rukovodstvo smatra efikasnim sredstvom za održavanje nivoa odbrambene sposobnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track