(VIDEO) POŽARI BESNE SICILIJOM: Otkazani letovi, zatvoreni putevi, hiljade domova bez struje
Foto: Reuters

Temperatura bila 45 stepeni

(VIDEO) POŽARI BESNE SICILIJOM: Otkazani letovi, zatvoreni putevi, hiljade domova bez struje

Planeta -

Stotine vatrogasaca borilo se prošle noći s nizom požara, možda podmetnutih, oko Palerma i na zapadu Sicilije koji su dodatno rasplamsani zbog jakih vrućih i vetra.

Celog dana juče jugo je podizao temperaturu do 45 stepeni u gradu i smanjio vlažnost vazduha na ispod deset odsto. Kako javlja Ansa i danas ima požara, ali izgleda da situacija više nije hitna. Za danas se predviđa pad temperature na 24 stepena, uz umereni severni vetar.

Desetine novih požara izbile su juče oko Palerma i Ćefalua, gde je zahvaćeno i bivše letovalište Kluba Mediterane, u renoviranju, prema navodima štampe.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano je naveo u saopštenju da su njegove službe mobilisane i da rade non stop. Rekao je da je u akciju gašenja požara uključeno sedam vatrogasnih aviona i jedan helikopter, kao i 65 vatrogasnih kamiona.

Zbog požara i dima, dva autoputa koja povezuju Palermo s drugim mestima Sicilije, zatvorena su, kao i glavni železnički pravci, dok 15.000 domaćinstava nema struje. Zbog jakog vetra otkazano je više letova, i trajekti su zadržani u lukama.

Stanovništvo desetina sela je evakuisano, kao i pedesetak dece jednog obdaništa koja imaju lakše trovanje od dima, naveli su lokalni mediji.

Zbog iznenadne i istovremene pojave požara, tužilaštvo Palerma je otvorilo istragu da bi se utvrdilo da li su požari podmetnuti radi oslobađanja novih zona za izgradnju koja nije dopuštena u šumi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track