PANIKA MEĐU BRITANCIMA ZBOG REFERENDUMA: Masovno kupuju dolare i evre u strahu od pada funte!
Foto: Reuters Jun 2015

Strahuju

PANIKA MEĐU BRITANCIMA ZBOG REFERENDUMA: Masovno kupuju dolare i evre u strahu od pada funte!

Planeta -

Britanci koji uskoro nameravaju da putuju u inistranstvoi pojačano kupuju strane valute jer vlada nesigurnost po pitanju kursa funte uoči referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Britanski Post Office, koji sprovede jednu od četiri transakcije stranim valutama u Britaniji, objavio je u sredu kako je prodaja stranih valuta od prošloga vikenda porasla za 74 odsto u odnosu na isti period lane. Pritom je prodaja u poslovnicama porasla za 49, a online prodaja za 381 odsto.

U oktobru prošle godine kurs britanske valute iznosio je 1,42 evra, da bi prošle nedelje pao na 1,26 evra. Ali, poslednjih dana raste, pa je u sredu došao do 1,30 evra.

Međutim, ako Britanci na referendumu u četvrtak izglasaju izlazak Britanije iz EU, funta bi, procenjuje se, mogla oštro pasti. Nedavno je investicijska banka Goldman Sač poručila da bi, u slučaju izlaska Britanije iz EU, funta mogla izgubiti na vrednosti i do 20 odsto.

O povećanoj kupovini stranih valuta javio je i FairFX, kompanija specijalizovana za pripejd valutne kartice na koje se unaprijed može položiti novac po trenutnom kursu.

Ta je kompanija poručila da mnogi Britanci koji idućih nedelja putuju u Evropu ili SAD kupuju evre i dolare kako bi osigurali sredstva po kursu uoči referenduma.

FairFX saopštio je kako je iznos dolara položen na kartice njihovih klijenata ove nedelje povećan za gotovo 300 odsto u odnosu na prošlu nedelju. U istom razdoblju iznos položenih evra na pripejd karticama porastao je za više od 100 odsto.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track