U OPASNOSTI 100 MILIONA LJUDI: El Ninjo i La Nina udružili snage!
Foto: Ap

Do kraja 2016.

U OPASNOSTI 100 MILIONA LJUDI: El Ninjo i La Nina udružili snage!

Planeta -

Udruženo delovanje El Ninja i La Nine, dva meteorološka fenomena, moglo bi do kraja godine da zahvati 100 miliona ljudi, saopštile su Ujedinjene nacije.

Organizacija za prehranu i poljoprivredu UN (FAO) procenjuje da oko 60 miliona ljudi, od kojih su dve trećine u istočnoj i južnoj Africi, zbog suša povezanih sa El Ninjom preti nestašica hrane.

El Ninjo je klimatski fenomen koji se javlja kad temperatura vode u Tihom okeanu postane abnormalno visoka. Uticaj La Nine, pojave kada se voda u istočnom Tihom okeanu nakon El Nina hladi, nije toliko ozbiljan, no povezuje ga se s poplavama i sušama.

"El Nino je uzrokovao prvenstveno prehrambene i poljoprivredne krize", rekao je predsednik FAO-a Hose Gracijano da Silva tokom sastanka UN-ovih agencija u Rimu na kojem se raspravljalo o uticaju El Ninja na Afriku i pacifičku Aziju.

Da Silva je istakao kako je potrebno oko 4 milijarde dolara kako bi se zadovoljile potrebe država pogođenih El Ninjom.

Ujedinjene nacija pozivaju vlade i međunarodnu zajednicu da povećaju napore za ojačavanjem otpornosti "jako osjetljivih" zajednica koje se teško prehranjuju, te im pomoći da se pripreme za La Ninu.

FAO je osigurao dodatna sredstva za poljoprivredu i prehranu, te sredstva za pripremu na katastrofu. Meteorolozi u Japanu, Australiji i SAD-u prognoziraju od 50 do 75 posto šanse da će se La Nina dogoditi u drugoj polovini 2016.

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track