RASTU TENZIJE IZMEĐU PEKINGA I VAŠINGTONA: Američki razarači blizu kineskih ostrva!
Foto: AP

Zaoštravanje

RASTU TENZIJE IZMEĐU PEKINGA I VAŠINGTONA: Američki razarači blizu kineskih ostrva!

Planeta -

Američki razarači približili su se proteklih nedelja grebenima i ostrvima pod kineskom kontrolom u spornom Južnom kineskom moru.

To su potvrdili zvaničnici američke mornarice, javlja Rojters.

Ove patrole bi mogle da raspire tenzije uoči značajne presude povodom teritorijalnih zahteva koje Peking iznosi kad je reč o Južnom kineskom moru, ocenjuje britanska agencija.

Tri američka broda patroliraju nedaleko od kineskih ostrva u arhipelagu Spratlis i oblasti Skarboro, u blizini Filipina, navode zvaničnici.

Iako nisu ušli u zonu od 12 nautičkih milja, koju podrazumeva takozvana operacija plovidbene slobode koja bi iziskivala odobrenje na visokom nivou, razarači operišu od 14 do 20 nautičkih milja dalje od kineskih ostrva, preneo je vašingtonski list "Nejvi Tajms".

Prošle nedelje je Južnim kineskim morem patrolirao i brod "Ju-Es-Es Ronald Regan" i njegova pratnja.

Portparol Pacifičke flote Klint Ramsden rekao je da su te patrole deo "rutinskog prisustva" u skladu sa međunarodnim pravom, ne želeći da iznosi operativne ili taktičke detalje.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je danas da je Kinu upozorio na potrebu za mirnim rešavanjem nesuglasica povodom spornih teritorijalnih prava na Južnom kineskom moru.

Ban je to rekao na konferenciji za novinare koju je u Pekingu održao zajedno sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiem, prenela je britanska agencija. Tenzije su u porastu uoči odluke koju 12. jula treba da donese Arbitražni sud u Hagu u vezi sa sporom između Kine i Filipina zbog Južnog kineskog mora.

Kina tvrdi da taj sud nema jurisdikciju i najavljuje da neće učestvovati u tom procesu niti će prihvatiti sudsku odluku, podseća Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track