ZAŠTO SE ĆUTI: ID izvela najsmrtonosniji napad do sada i nikoga nije bilo briga
Foto: Profimedia

Selektivno saosećanje

ZAŠTO SE ĆUTI: ID izvela najsmrtonosniji napad do sada i nikoga nije bilo briga

Planeta -

Za razliku od terorističkih napada Islamske države u Parizu, kada je sa njima praktično disao ceo svet, o krvavom pokolju ID na zapadu Iraka se ne govori previše, piše Vašington post.

U analizi tih napada ovaj vašingtonski dnevnik navodi da je samo u napadima u četvrti Karada u Bagdadu ubijeno 187 ljudi, ali na društvenim mrežama nema haštegova i profilnih Fejsbuk fotografija.

Tim povodom američki novinari su se zapitali da li su aerodromi SAD sigurni i da li se isto "moglo dogoditi i u SAD, na Dan nezavisnosti, na primer, 4. jula".

Teroristi su potom napali Daku, gde su u popularnom kafiću u elitnom kvartu glavnog grada Bangladeša naoružani deset sati držali talačku krizu, a tada je ubijeno najmanje 20 ljudi.

Ubrzo potom ID je napao Bagdad. U ranim satima nedeljnog jutra, dok se stotine Iračana okupljalo tokom svetog meseca Ramazana, auto-bomba je eksplodirala u prepunoj trgovačkoj četvrti Karada. U eksploziji je poginulo više od 280 ljudi, među kojima i mnoštvo dece, više nego u napadu na Pariz, primećuje Vašington post.

Foto: AP
Foto: AP

List konstatuje da je svet gotovo otupeo na nasilje u Bagdadu.

BBC je objavio hronologiju napada povezanih sa Islamskom državom u Iraku. Objavljena je vremenska crta nedavnih napada povezanih s Islamskom državom u Iraku prema kojoj ih je za pola godine bilo sedam, čak tri u maju, dva u martu i po jedan u februaru, odnosno julu, u kojima je ubijeno više od 300 ljudi.

Foto: AP
Foto: AP

Bagdad je stoga besan, najviše na vladu kojoj ne uspeva da očuva zemlju sigurnom, a jedan stanovnik Karade je Vašington postu rekao da su nekada ulice tog grada bile pune života, a da se sada "miris smrti" oseća svuda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track