(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) PRVI PUT POSLE 30 GODINA Razjareni bik pred zapanjenom publikom ubio toreadora!
Foto: Youtube

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) PRVI PUT POSLE 30 GODINA Razjareni bik pred zapanjenom publikom ubio toreadora!

Planeta -

Jedan toreador je podlegao fatalnim povredama u borbi s bikom u španskom gradu Teurel i tako postao prvi toreador koji je ubijen u areni za više od tri decenije, javljaju danas agencije.

Dvadeset devetogodišnji Viktor Bario je preminuo u areni u Teurelu nakon što ga je bik težak 530 kilograma rogom probo u bedro a zatim i u grudi probivši mu pluća i aortu.

Lekari su odmah stilgli na lice mesta ali nisu uspeli da mu spasu život.

Incident je prenošen uživo na televiziji a vest o smrti je izazvala brojne reakcije kako istaknutih matadora tako i visokih političara.

"Moje saučešće porodici i kolegama Viktora Barija," napisao je španski premijer Mairjano Rahoj na Tviteru.Pre Barija u Areni u borbi bikova je poslednji slučaj smrti toreadora u Španiji zabležena 1985. godine u Madridu.

KAKO TOREADOR POSTAJE MATADOR

Pre nego što bika puste u arenu drže ga najmanje 24 sata zatvorenog u mraku, pa kad naglo izađe na svetlost, iritira ga crvena, premda ne razlikuje boje. Zato je plašt (manta) kojem mu mašu pred glavom crvene boje.

Pikadori (picar = ubosti) na konjima ili bez njih, prvo biku zabadaju bodeže u leđa i vrat, da ga na taj način iritiraju, ali ujedno čine da gubi krv. Ti su bodeži ukrašeni raznobojnim vrpcama, a glavni se toreador sve više približava životinji s crvenim plaštom u ruci i elegantnim pokretima tela.

Cilj je po mogućnosti bez iskoraka izbegavati bikove rogove. Ta igra traje neko vreme, a publika uzvikuje „ole“ – bodri toreadora da bude što bliže rogovima, a onda bi on jednim udarcem trebalo da životinji zada smrtni ubod u srce, nakon čega se bik sruši.

Toreador tako postaje matador (matar = ubiti).

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track