POKOLJ U JUŽNOM SUDANU: U žestokim sukobima poginule 272 osobe, među njima desetine civila
Foto: Reuters

TRAJU BORBE

POKOLJ U JUŽNOM SUDANU: U žestokim sukobima poginule 272 osobe, među njima desetine civila

Planeta -

Najmanje 272 osobe poginule su u sukobima zaraćenih južnosudanskih frakcija u glavnom gradu JDžubi, uključujući 33 civila, objavili su u nedelju vladini izvori dok pucnjava još odjekuje prestolnicom.

Borbe su u četvrtak i petak izbile između snaga odanih predsedniku Salvi Kiru i vojnika koji podupiru potpredsednika Rieka Mačara.

Najnoviji talas nasilja pokazuje rastuću nestabilnost Južnog Sudana i krhkost mirovnog sporazuma potpisanog u avgustu 2015. između predsednika Kira i vođe pobune u to vreme Mačara, čije se snage sukobljavaju od decembra 2013.

Južni Sudan, najmlađa država na svetu, ovih dana obeležava petu godišnjicu nezavisnosti kada se posle dugog rata otcepio od Sudana.

Polovina tih pet godina postojanja obeležena je žestokim sukobima zbog suparništva između Kira i Mačara.

Od decembra 2013. u sukobima je poginulo više desetina hiljada ljudi. Sukobi su izazvali humanitarnu krizu i prisilili tri miliona stanovnika da pobegnu dok 5 miliona zavisi od hitne pomoći u hrani.

U sklopu mirovnog sporazuma između Kira i Mačara, Mačar se u aprilu vratio u Džubu gde je postavljen za zamenika predsednika i s Kiirom je osnovao vladu nacionalnog jedinstva.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track