(VIDEO) RASTE PODRŠKA KLINTONOVOJ: Sanders podržao Hilari u trci za predsednicu SAD
Foto: Printscreen YT

Izbori u SAD

(VIDEO) RASTE PODRŠKA KLINTONOVOJ: Sanders podržao Hilari u trci za predsednicu SAD

Planeta -

Gotovo mesec dana posle poslednjih unutarstranačkih izbora u Demokratskoj pariji, senator Berni Sanders je zvanično odobrio kandidaturu njegove nekada glavne rivalke, Hilari Klinton, za predsednicu Amerike.

Sanders je u Portsmutu, dok je pored njega stajala Klinton, obećao da će se nastaviti njegova "politička revolucija".

Iako je Hilari Klinton imala ubedljivu prednost u trci za predsedničku nominaciju demokrata, Sanders nije odustajao i tek danas je priznao da je ona pobedila. On je od početka predsedničke kampanje bio pod velikim pritiskom demokrata, ali je uspeo donekle da promeni politiku stranke, ali i Klintonove. Istraživanje Demokratske stranke, objavljeno 1. jula, pokazalo je da je uticaj Sandersa značajno porastao.

Sanders je rekao da podržava Klintonovu za predsednika zato što ona može da se uhvati u koštac sa problemima poput nejednakosti, klimatskih promena i studentskih zajmova.

On smatra da je Klintonova spremna da se bori za povećanje minimalne cene rada, otvaranje novih radnih mesta, širi pristup zdravstvenoj pomoći što su, kako je naveo, vrednosti koje republikanski kandidat, milijarder Donald Tramp ne deli.

Tramp je uzvratio rekavši da je Sanders "sada zvanično deo nameštenog sistema," a njegov savetnik Stiven Miler je rekao da je Hilari kandidat koji najviše podržava rat, Vol strit i izmeštanje poslova u of šor kompanije u istoriji Demokratske stranke.

Prošle srede Klintonova je predložila da se studenti čije porodice zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje oslobode školarine za državne univerzitete, što je bilo jedno od centralnih pitanja u Sandersovoj kampanji.

Sanders je posle ovoga pohvalio Klintonovu rekavši da će takav potez imati veliki uticaj na SAD.

Klintonova je takođe predložila proširenje prava na zdravstvenu zaštitu, što je takođe bitno pitanje za Sandersa.

Sanders je obećao da će sarađivati s Hilari Klinton kako bi se obezbedila njena pobeda u novembru, navodeći da je ona "daleko najbolji kandidat" za suočavanje s izazovima koji stoje pred SAD. (RT/Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track