NEMA NIŠTA OD ĆILIBARSKE SOBE: Poljaci tvrde da nema tragova od pokradene odaje Katarine Velike
Foto: Printscreen Twitter

Uzaludna potraga

NEMA NIŠTA OD ĆILIBARSKE SOBE: Poljaci tvrde da nema tragova od pokradene odaje Katarine Velike

Planeta -

Potraga za nestalom Ćilibarskom sobom u blizini nemačkih bunkera u selu Mamerki u Poljskoj, do sada nije dala rezultate, izjavio je danas direktor lokalnog muzeja Bartolomjej Plebančik, posle još jednog pokušaja da se nađe to umetničko delo koje su nacisti odneli iz Rusije tokom Drugog svetskog rata.

"Nismo uspeli da je nađemo. Bušili smo na dva mesta na dubini od četiri metra ali nismo uspeli da dođemo do zazidanog dela".

Prema njegovim rečima, detektori koji su prethodno otkrili ogroman prazan prostor u podzemnom sloju od betona pokazali su se neefikasnim. Zato se za jesen planira preciznije i skuplje seizmičko istrazivanje.

Ranija ispitivanja radarima su ukazivala da postoje rupe ispod poda jednog od tunela koji vode do bunkera. Pokazalo se da je to zazidani prostor pod zemljom, ali bušenja nisu dala rezultate i tajno mesto nije pronađeno, prenosi ruska agencija Itar Tas.

Bunkeri se nalaze oko 100 kilometara od područja ruskog grada Kalinjingrada, gde su nacisti tokom rata doneli dragocenu Ćilibarsku sobu, koju su razmontirali i odneli iz palate Katarine Velike u Carskom selu, u blizini Sankt Peterburga 1941. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track