BRITANCI SAD OTEŽU SA IZLASKOM IZ EU: Bregzit tek 2022. godine, a i to nije sigurno
Foto: FOTO AP 23 Avg 2015

Premišljaju se

BRITANCI SAD OTEŽU SA IZLASKOM IZ EU: Bregzit tek 2022. godine, a i to nije sigurno

Planeta -

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond upozorio je da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao da se desi tek 2022. godine.

"Dejli telegraf" je juče preneo da je Hamond objasnio da pregovori o britanskom izlasku mogu da započnu tek kada se aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma EU i da bi taj proces potrajao dve godine, a za dogovor o budućim sporazumima moglo bi da budu potrebne dodatne četiri godine.

Britanski list navodi da je Hamond to kazao odgovarajući na pitanje lidera Sskotske nacionalne partije Aleksa Salmonda da li će pregovori o Bregzitu trajati duže od Drugog svetskog rata.

"Ukoliko budući sporazum između Ujedinjenog kraljevstva i EU sa 27 država članica bude osmišljen kao sporazum sa mešovitom nadležnošću, biće potrebna njegova ratifikacija u 27 nacionalnih parlamenata. Najkraće vreme za koje je to izvedeno u slučaju bilo kojeg sporazuma EU bilo je nešto manje od četiri godine. To je sve nakon vremena koje je potrebno za pregovaranje o sporazumu", kazao je Hamond.

"Dejli telegraf" podseća da je buduća britanska premijerka Tereza Mej ponovila svoju posvećenost izlasku Britanije iz EU, naglasivši da "Bregzit znači Bregzit".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track